Világháborútól tart Bulgária is – válságok sora sújtja az országot

Folytatódik a kormányválság Bulgáriában: a balkáni országban ismét ideiglenes kormány alakult, amely már a tizedik a rendszerváltás, és a hetedik a 2020-ban kirobbant tüntetéssorozat óta. Elemzők azonban attól tartanak, hogy a jelenlegi politikai elit ismét a vesztesek oldalára állítja Bulgáriát. Valentin Vacev bolgár geopolitikai szakértő szerint már a nyár végén bevonhatják a NATO-csapatokat az orosz–ukrán háborúba.

2024. 04. 10. 6:55
Acting Prime Minister Of Bulgaria Dimitar Glavchev.
Dimitar Glavcsev, Bulgária ideiglenes miniszterelnöke Szófiában 2024. április 5-én. Fotó: Hristo Vladev Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott kedd délelőtt a kilenc hónapon át kormányzó Folytatjuk a Változást (PP)–Demokratikus Bulgáriát (DB) pártszövetség miniszterelnöke, Nikolaj Denkov, átadva a hatalmat Dimitar Glavcsev ideiglenes kormányfőnek, aki június 9-ig látja el a miniszterelnöki feladatokat a választások utáni új kormány megalakulásáig.

Az államfő ugyanis egy hete kérte fel Glavcsevet, a számvevőszék elnökét az ügyvezető kormány megalakítására. Korábban a Polgárok Európai Fejlődéséért (GERB) képviselője, 2017-ben pedig rövid ideig parlamenti elnök volt.

Az ügyvivő miniszterelnök még április 5-én benyújtotta Rumen Radev államfőnek kormánya névsorát. Bár a Denkov-kormány több tagja továbbra is szerepel a kormány névsorában, Glavcsev politikai pártok feletti kormányzást ígért.

 

Ukrajna miatt korlátozták az elnök jogkörét

„Aláírtam az elnöki rendeletet, amely véget vet egy kudarcba fulladt politikai kísérletnek, az úgynevezett politikai tákolmánynak. Akkor arra kértem Denkov urat, hogy ne valósítsa meg” – közölte a bolgár elnök utalva arra, hogy az időközben történt alkotnymódosításokkal korlátozták az államelnök jogkörét.

Ennek az volt a legfőbb célja, hogy a békepárti államfő az általa kinevezett ügyvivő kormány révén ne irányíthassa a bolgár külpolitikát, ne vétózhassa meg a brüsszeli döntéseket, és még véletlenül se állíthassa le az Ukrajnának küldendő fegyverek szállítását.

Mostantól kezdve már semmilyen felelősség sem terheli őt az ideiglenes kormány kül- és káderpolitikájáért. „A miniszterelnök fog kormányozni és nem én” – tette hozzá Radev. Az alkotmánymódosítás kijelölte azt a tíz személyt, akik közül az államfő vezetőt választhat az ideiglenes kormány élére, így esett a választás Dimitar Glavcsevre.

Hármas válság sújtja Bulgáriát

A balkáni országban egyszerre jelentkezik az alkotmányos, a kormány- (beleértve a parlamentet), és az intézményi válság:

  • Az alkotmánymódosításokkal kapcsolatos döntéseket csak a négyszáz tagú Nagy Nemzetgyűlés fogadhatja el – ehhez az összes tag három különböző napon, három szavazás során leadott szavazatainak háromnegyede szükséges. Ezért, a neoliberális követeléseknek eleget téve, még év elején a PP, a GERB és a török liberális DPSZ pártok kétharmados többséggel megbuherálták az alkotmányt.
  • A kormányválságnak az az oka, hogy a Biden-adminisztrációt kiszolgáló PP/DB pártszövetség a parlamenti mandátumok egynegyedével a politikai hatalom száz százalékát akarta magának megszerezni. Különösen a külügy, a belügy és az elektronikus kormányzás minisztériumra fájt a foguk, hogy maguk tartsák kézben a választások kimenetelét. Bulgáriában gépi voksolással is lehet szavazni, ez azonban magánkézben van és csak a neoliberálisoknak van hozzáférésük.
  • Kirobbant egy korrupciógyanús botrány is: április elején a bolgár titkosszolgálatok és az antikorrupciós szolgálatok őrizetbe vették a Denkov-kormány pénzügyminiszterének, Aszen Vaszilevnek, a PP párt társelnökének közvetlen alárendeltsége alá tartozó országos vámparancsnokot, Petya Bankovát és helyettesét, a rendőrség vezetőjét, akik közvetlen kapcsolatban álltak a határon átnyúló nemzetközi cigarettacsempész-bandával.

 

Politikai csapdába került Bulgária

Valentin Vacev geopolitikai elemző szerint Bulgária geopolitikai csapdába került, már az ötödik bolgár kormány omlik össze. A bolgár rádiónak adott nyilatkozatában a baloldali, de nem liberális szakértő elmondta, hogy

A mai politikai elit csak fokozza azokat a gondokat, amelyek Bulgáriára halmozódhatnak

– mondta.

Szavai szerint az ország elitjének nincs érzéke a geopolitikához, ellentétben más vezetőkkel, akik érezték, hogy új szelek fújnak a geopolitikában. „Bulgáriának évtizedek óta először van ennyire nemzet- és társadalomellenes politikai vezetése. Az ötödik bulgáriai állam végének leszünk tanúi. Az ötödik bolgár állam nem tudott felgyorsulni a történelem pályáján és elbukott. Az ötödik bolgár állam megszűnik. Bulgária geopolitikai sorsát mindig az elvesztett háborúk eredményei határozzák meg. Egy elvesztett háború után új politikai ciklus veszi kezdetét hazánkban” – mondta Vacev. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy „a bolgár nép józan esze eljut arra a szintre, ahol a kormány dolgozik”.

 

Világháborúra készül Bulgária

Bulgáriában június 9-re tűzték ki a választásokat, amelyeknek nemcsak belpolitikai vonzata lesz. Vacev szerint már a nyár vége felé bekapcsolódhatnak a NATO-csapatok az orosz–ukrán háborúba. A szakértő szerint ekkorra már fel kell állnia az új kormánynak. Vacev ugyanakkor kiemelte,

Európa kezdi felismerni, hogy milyen károkat okoz ebben a háborúban. Európa felébred, és a NATO bevonása a konfliktusba nem lesz olyan zökkenőmentes és könnyű.

 

Biden totális háborúba vezeti a Közel-Keletet?

Vacev annak a véleményének is hangot adott, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tetteivel arra figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy ha nem hagyják abba országának destabilizálását, akkor „totális háborút szervezhet a Közel-Keleten, amelyet senki sem tud megállítani”, és amely Joe Biden amerikai elnök bukásához vezethet. „A mélyállam arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy Amerika és Kína közvetlen szembenállása fontosabb, mint az ukrán cselekmények” – jegyezte meg Vacev az USA helyzetével kapcsolatban.

Szerinte az amerikai Demokrata Párt attól tart, hogy veszíteni fog.

Borítókép: Dimitar Glavcsev, Bulgária ideiglenes miniszterelnöke Szófiában 2024. április 5-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Hristo Vladev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.