A katalánok megkapták, amit akartak

A spanyol kongresszus tegnap délelőtti ülésén zöld jelzést adott az amnesztiatörvénynek, amit a katalán szeparatisták harcoltak ki a szocialistáktól, cserébe pedig segítettek Pedro Sáncheznek megtartani a miniszterelnöki széket. A tavalyi választásokon győztes Néppárt a felsőházban szerzett többségének köszönhetően két hónapon át késleltette a törvény végleges elfogadását, de az utolsó szó az alsóházé volt, amely a szeparatistáknak köszönhetően szabad utat adott a kegyelmi intézkedésnek.

2024. 05. 30. 17:59
Madrid, 2024. május 30.
Tapsolnak a képviselõk a parlamenti ülésteremben, Madridban 2024. május 30-án, miután a spanyol parlament elfogadta a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt. A kisebbségi koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által több mint hat hónapja benyújtott javaslatot 177 igen és 172 nem szavazattal hagyta jóvá az alsóház.
MTI/EPA-EFE/JJ Guillen
Fotó: JJ Guillen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleg elfogadta a spanyol kongresszus a katalán szeparatisták által követelt amnesztiatörvényt. Az alsóház 177 igen és 172 ellenszavazattal a tegnap délelőtti ülésén jóváhagyta az intézkedéscsomagot, amelynek révén a katalán függetlenségi mozgalom résztvevői megússzák a felelősségre vonást azokért a bűncselekményekért, amelyeket egyebek mellett a spanyol alkotmány ellen követtek el. A kedvezményezettek között lesz az a Carles Puigdemont is, aki 2017-ben megtartotta a Katalónia elszakadását célzó törvénytelen népszavazást, majd mostanáig Belgiumban bujkált a spanyol hatóságok elől. 

Miközben a kormánytagok szavaztak, a jobboldali Vox képviselői a „Hazaáruló!” bekiabálással igyekeztek kifejezni ellenérzésüket a törvénnyel szemben. 

Az amnesztiatörvényt a katalán szeparatisták erőszakolták ki a szocialista miniszterelnökből. Ahogy arról akkor lapunk is beszámolt, 

Pedro Sánchez elvesztette a tavaly nyári előre hozott választásokat, és bár szövetségeseivel blokkolni tudta a jobboldal kormányalakítását, ő csak úgy tudta megtartani a kormányfői széket, hogy vitatott ígéreteket tett a katalán és a baszk szeparatistáknak. 

A katalánok például csak azzal a feltétellel segítették őt a miniszterelnöki beiktatásban, hogy a függetlenségi mozgalom résztvevői megkapják az amnesztiát. A baloldali kormánykoalíció azóta is ki van szolgáltatva a nacionalista kis pártoknak, mivel nélkülük nincs meg a parlamenti többsége egyetlen törvény elfogadásához sem. 

A szocialisták és szövetségeseik tegnap a demokrácia győzelmeként ünnepelték az amnesztiatörvényt, amit a Néppárt és a Vox is politikai korrupcióként írt le. 

A tavalyi választásokon győztes Néppárt a felsőházban szerzett többségének köszönhetően két hónapon át késleltette a törvény végleges elfogadását, de az utolsó szó az alsóházé volt, amely a szeparatistáknak köszönhetően megadta a zöld jelzést a kegyelmi intézkedésnek. 

Most már csak annyi van hátra, hogy a törvény paragrafusai megjelenjenek a hivatalos állami közlönyben, ami várhatóan jövő héten meg is történik. Ezt követően többek között Carles Puigdemont is szabadon térhet vissza Spanyolországba, hogy ott folytassa politikai pályafutását, ahol 2017-ben félbeszakította, és ismét megpróbálhatja elvezetni Katalóniát a függetlenség felé. 

Borítókép: Tapsolnak a képviselők a parlamenti ülésteremben, Madridban 2024. május 30-án, miután a spanyol parlament elfogadta a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt (Fotó: MTI/EPA-EFE/JJ Guillen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.