Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Franciaország kitart azon döntése mellett, hogy nem ismeri el a palesztin államot

Az uniós országok megosztottak abban a kérdésben, hogy elismerjék-e a palesztin államot vagy sem.

Forrás: Politico2024. 05. 23. 16:09
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát, jelentette be a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szerdán – írta az MTI.

Az önálló palesztin állam elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten 

– fogalmazott Store. A miniszterelnök közlése szerint a döntés május 28-án lép érvénybe.

Írország szintén azt jelentette be szerdán, hogy elismeri az önálló palesztin államot. Simon Harris ír kormányfő azt mondta, bízik benne, hogy a következő hetekben további országok is meghozzák ezt a döntést. Spanyolország is hasonló álláspontot képvisel, Madrid is a palesztin állam elismerése mellett döntött. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet is üdvözölte szerdán a döntéseket.

Stephane Séjourné francia külügyminiszter szerint a palesztin állam elismerése nem „tabu”, de az időzítés nem megfelelő

– írja a Politico.

Egy weimari sajtótájékoztatón Séjourné azt mondta, hogy „a palesztin állam elismerésének most nem lenne nagy hatása”, tekintettel az Izrael és a palesztin vezetők közötti diplomáciai patthelyzetre.

A logika az, hogy a békefolyamat vezet az állam elismeréséhez… nem pedig az, hogy az elismerés diplomáciai célú

– mondta lengyel és német kollégájával együtt.

Írország, Norvégia és Spanyolország bejelentése egyébként dühöt váltott ki Izraelben.

Stephane Séjourné francia kül- és európai miniszter a weimari háromszögről tartott sajtótájékoztatón hallgatott lengyel és német kollégáival a kelet-németországi Weimarban 2024. május 22-én (Fotó: AFP/Ronny Hartmann)

A francia miniszter Weimarban háromoldalú megbeszéléseket folytatott Lengyelországgal és Németországgal, amelyek középpontjában a védelem, az iparvédelmi politika, Ukrajna és az uniós diplomácia állt. A palesztin állam hivatalos elismerése az Izrael és a palesztin területek kétállami megoldását támogató nyugati országok hosszú távú célja. 

A mostani elismerés néhány ország részéről rávilágított az EU megosztottságára is a közel-keleti konfliktushoz való hozzáállást illetően.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a weimari háromszög tárgyalása során sajtótájékoztatón beszél lengyel és francia kollégáival a kelet-németországi Weimarban 2024. május 22-én (Fotó: AFP/Ronny Hartmann)

A sajtótájékoztatón Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy a hangsúlyt a politikai megoldásokra és a konkrét tárgyalásokra kell helyezni.

A fogva tartott túszokat ki kell szabadítani, a humanitárius segélynek be kell jutnia Gázába. Enélkül nem reális elképzelni a palesztinok számára diplomáciai megoldást

– mondta.

Borítókép: Palesztin zászló (Fotó: Pixabay) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.