Korrupcióval vádolják az európai főügyész egykori titkosszolgálati segítőit

Eljutnak-e a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tisztjeit érintő korrupciós ügyek szálai Laura Codruta Kövesi jelenlegi európai főügyészig? – merül fel a kérdés, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedés vádjával indított büntetőeljárást Florin Coldea, a SRI volt operatív vezetője át, valamint a titkosszolgálat jogi osztályának egykori vezetője, Dumitru Dumbrava ellen. Mindkét vádlott tábornoki rangban szolgált.

EU Attorney General Laura Codru?y Kovesi In Poland
Laura Codruta Kövesi (Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint a két tiszt egy ügyvéd közvetítésével hétszázezer eurót kért egy sikkasztással vádolt üzletembertől, akinek cserében megígérték, hogy közbenjárnak egy kedvezőbb ítéletért a büntetőpert tárgyaló bíróknál. A gyanúsítottakat óvadék ellenében hatósági felügyelet alá helyezték.

Florian Coldea 12 éven keresztül volt a SRI igazgatóhelyettese. 2017-ben akkor kérte tartalékos állományba helyezését, amikor az országból frissen megszökött, több korrupciós ügyben vádlottként szereplő Sebastian Ghita médiamágnás kompromittáló információkat közölt a hírszerzés és az igazságszolgáltatás összefonódásáról. 

A sajtó által a román hírszerzés „szürke eminenciásaként” emlegetett Coldeáról Ghita azt állította, hogy Laura Codruta Kövesivel, a DNA akkori főügyészével – a jelenlegi európai főügyésszel – együtt, befolyásukkal visszaélve „gyártanak” korrupciós ügyeket, és politikai megrendelésre ők döntik el, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában. A SRI által az igazságügyi intézményekkel kötött megállapodások révén a hírszerzés tevőlegesen részt vett a bűnüldözésben. Ezeket a megállapodásokat később alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróság. 

Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője a Maszol erdélyi portálnak elmondta: Romániában az igazságszolgáltatás gyakran a titkosszolgálat adatai alapján folytat eljárást törvénysértések esetében, a szolgálatokat viszont politikai érdekcsoportok befolyásolják. Arra a kérdésre, hogy fény derülhet-e a sokat emlegetett romániai „mélyállamra”, a szakértő azt mondta, a román politikai rendszer egyedi.

Nem nevezném sem mélyállamnak, sem párhuzamos államnak. Tény, hogy a hivatalos állami struktúrák mellett létezik egy beavatottak által működtetett hálózat is, amely korrupt, félig titkos, és főleg helyi üzleti és politikai célokat szolgál

 – fogalmazott Barabás T. János. Hozzátette: ezek a hálózatok ritkán szerveződnek országos szinten, ha mégis, akkor közbelép a szolgálat-ügyészség páros.

Ami Kövesit illeti, az elemző megjegyezte, hogy a korábbi DNA-vezért egyértelműen támogatják az Európai Unió vezetői. 

Kövesi romániai működése során atlantista érdekekből együttműködött a szolgálattal, és fellépett a politikai korrupció ellen, bár kérdéses eszközei voltak, nem hiszem, hogy emiatt baja lenne most

 – mondta Barabás T. János.

A román korrupcióellenes ügyészség korábbi statisztikáiból egyébként az derült ki, hogy az erdélyi magyar elöljárók többszörösen felülreprezentáltak a kilenc-tíz évvel ezelőtt indult bűnvádi eljárásokban, abban az időszakban, amikor „csúcsra járatták” a DNA és a titkosszolgálat közös gépezetét. Az önkormányzatokban vezető pozí­ciót betöltő, megvádolt magyarok közös meggyőződése, hogy a kreált vádak alapján történő meghurcolásuk az erdélyi magyarság ellehetetlenítését szolgálja.

Borítókép: Laura Codruta Kövesi (Fotó: Andrzej Iwanczuk/NurPhoto/NurPhoto via AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.