Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Világos üzenet Brüsszelnek Olaszországból

Sok problémát okoz az olasz kormánynak az, hogy az Európai Unió és az európai irányelvek nagymértékben megnehezítik a politikai stratégiáját. Úgy kell alkalmazni a brüsszeli irányelveket, hogy azok gyakran nincsenek összhangban a kormánykoalíció politikai stratégiájával, ezért irányváltásra van szükség Brüsszelben. Simone Billi kormánypárti képviselő szerint a migrációs krízis ellen is sokkal hatékonyabban lehetne védekezni, ha Brüsszel nem akadályozná a jobbközép erőket.

2024. 05. 22. 20:46
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Fotó: (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azon dolgozunk, hogy megváltoztassuk a politikai irányt az Európai Parlamentben – erről Simone Billi olasz parlamenti képviselő beszélt egy interjúban. 

Biztos, hogy nem lesz könnyű, és nem tudom, hogy egy új többség az Európai Parlamentben más lesz-e, mint a jelenlegi, de azon dolgozunk, hogy megváltoztassuk a parlament politikai stratégiáját, elszakadva a zöldmegállapodástól és a tömeges bevándorlástól

– tette hozzá a Liga politikusa, aki arra is kitért, hogy Olaszországban jelenleg a jobbközép erők vannak kormányon, amelyek jól együtt tudnak működni. A probléma ugyanakkor ott kezdődik, hogy az Európai Unió és az európai irányelvek nagymértékben megnehezítik a politikai stratégiát Olaszországban. Úgy kell alkalmazni a brüsszeli irányelveket, hogy azok gyakran nincsenek összhangban a kormánykoalíció politikai stratégiájával.

 

Simone Billi, az olasz Liga kormánypárt parlamenti képviselője, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes párttársa. Billi a CPAC Hungary rendezvényen is felszólalt Matteo Salvini Liga pártjának a migrációs válsággal kapcsolatos álláspontjáról, valamint arról, hogy szerinte hogy áll a jobbközép koalíció Rómában.

Azért kell dolgoznunk, hogy megnyerjük ezt az európai választást, mert meg kell változtatnunk a brüsszeli stratégiát, és meg kell változtatnunk az új európai irányelveket, hogy jobban igazodjanak az olaszok és a szélesebb európai lakosság érdekeihez

– szögezte le Simone Billi.

A migráció felemészti Európát

Az utóbbi időben sok kritika érte Giorgia Meloni miniszterelnököt az Olaszországba érkező bevándorlók száma miatt. Ennek kapcsán a Remix News hírportálnak adott interjúban Billi arról beszélt, hogy

sok vita és kritika is van ezzel kapcsolatban, alapvetően azért, mert a brüsszeli és a globális fősodor nem a mi oldalunkon áll. A globális fősodor erősen baloldali. Ahogy már korábban is mondtam, az olasz kormány erősebb. Összehangolódtunk. Van köztünk némi különbség, de nagyon kevés, és a fő stratégiákban, a fő politikai stratégiákban tökéletesen összhangban vagyunk. De mint általában egy nagy koalícióban, itt is van vita, ami azonban inkább a hasznunkra válik.

Matteo Salvini korábban még belügyminiszter volt, akkoriban minimálisra csökkent a hajókkal érkező illegális migránsok száma Olaszországban a szigorú bevándorlási szabályok bevezetése miatt. Amióta azonban nem ő tölti be ezt a tisztséget, újra elszabadult a pokol, és a balliberális fősodor állításaival ellentétben többnyire katonakorú fiatal férfiak érkeznek, akikről semmit sem tudni.

Salvini a keménykezű politikája miatt később több bíróságon is politikai felelősségre vonással szembesült, és ezek a bírósági ügyek nem zárultak le teljesen. Ha távozna hivatalából, elveszítené mentelmi jogát, és ismét büntetőeljárás indulna ellene. Salvininek most nincs meg a jogköre ahhoz, hogy ismét megtiltsa a migránshajók kikötését, ugyanakkor a kormány azon dolgozik, hogy visszaszorítsa a mértéktelen bevándorlást Olaszországban.

A probléma itt is az Európai Bizottsággal, az Európai Unióval van. Az európai országok között nagy a széthúzás a bevándorlással kapcsolatban. Mi azon dolgozunk, hogy a bevándorlást illetően minden európai országgal megpróbáljuk jobban összehangolni az álláspontunkat. Biztos, hogy ez az összhang jelenleg nincs meg, de együtt kell működnünk az összes többi európai országgal. Tehát, mondjuk úgy, lépésről lépésre. Még körülbelül három év munkánk van hátra, és azon dolgozunk, hogy ennek az olasz parlamenti ciklusnak a végére valami erősebbel és megoldással érkezzünk meg. Nem akarom azt mondani, hogy teljesen megoldódik, de a probléma a törvényhozás végére sokat fog csökkenni

– fogadkozott Billi, majd hozzátette, hogy egységes stratégiájuk van az összes európai országra vonatkozóan.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.