Élő közvetítés
Franciaország
ÉLŐ
Belgium

A belgák megpróbálják eltüntetni a háború útjából az utolsó akadályt, leszámolnának Magyarországgal

Az Európai Unió soros elnökségéről leköszönő Belgium nem bánna kesztyűs kézzel az őt követő Magyarországgal. Eltüntetnék hazánkat a háború útjából.

Forrás: Mandiner2024. 06. 03. 10:28
Foreign minister Hadja Lahbib talks to the press ahead of a visit of the Ukrainian President, in Brussels, Tuesday 28 May 2024. Zelensky is visiting Belgium to sign a bilateral security agreement in Brussel. BELGA PHOTO POOL DIDIER LEBRUN (Photo by POOL DIDIER LEBRUN / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politico értesülése szerint bár Belgium továbbra is támogatja, hogy Magyarország júliustól betöltse az Európai Unió soros elnökségét, remélve, hogy ezzel az Orbán-kormány az EU értékeit tiszteletben tartja, de a belga külügyminiszter ettől függetlenül úgy véli, itt az ideje, hogy az EU merészen cselekedjen, és a hetes cikk szerinti eljárás alkalmazásával felfüggessze Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatalban. 

Ez gyakorlatilag pedig azt jelenti, hogy a háborúpárti erők most próbálják eltüntetni a háború útjából az utolsó akadályt. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg erős felhatalmazásra van szüksége a magyar kormánynak. Az előttünk álló EP-választáson a magyar emberek erős döntése kell június 9-én, hogy Magyarország ki tudjon maradni a háborúból

Belgium, amelynek hamarosan véget ér az Európai Unió soros elnöksége, tehát úgy döntött, hogy radikális lépéseket tesz, és arra buzdítja az EU tagállamait, hogy komolyan fontolják meg annak a lehetőségét, hogy Magyarországot megfosszák a szavazati jogától, amikor júliustól átveszi az elnöki posztot. E javaslat már többször is felmerült az elmúlt évek során, de a magyar soros elnökség közeledtével most újra terítékre került – írta meg a Mandiner.

Egy olyan Európánk van, amely nehezen halad előre, és sajnos néhány állam – különösen az egyik állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást alkalmaz

– mondta Hadja Lahbib belga külügyminiszter, aki lelkes támogatója az EU hetes cikk szerinti eljárás előmozdításának Budapest ellen.

Úgy gondolom, hogy bátornak kell lennünk a döntésekhez: aktiváljuk a 7. cikket egészen a végéig, amely előírja a vétójog végét

– tette hozzá a politikus.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást az amszterdami szerződés vezette be 1997-ben. A 7. cikk (1) bekezdése szerint a tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fennáll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata, és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállamnak, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy a bizottság aktiválhatja. Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt.

 

Borítókép: Hadja Lahbib belga külügyminiszter az ukrán elnök brüsszeli látogatása előtt beszélget a sajtóval 2024. május 28-án (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.