Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

A hatalomért cserébe lefizeti a katalánokat Pedro Sánchez spanyol kormányfő

A szocialista párt (PSOE) el akarja kerülni az új választások kiírását Katalóniában és hajlandó egy egyedi finanszírozási rendszert kialakítani a régió számára, ha hagyják, hogy az ő jelöltjük legyen a régió vezetője.

2024. 06. 18. 14:59
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2019. július 2.
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök érkezik az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára 2019. július 2-án. A csúcstalálkozó résztvevõi folytatják az EU vezetõi tisztségeinek betöltésérõl szóló egyeztetést.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzzel akarja megvenni a hatalmat a szocialista (PSOE) kormány Katalóniában. Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn felajánlotta a katalán republikánusoknak (ERC), hogy lehetővé teszi számukra az egyedi finanszírozást, ha segítenek regionális elnökként beiktatni Salvador Illát. 

Sánchez egykori egészségügyi minisztere megnyerte a májusi előre hozott katalóniai választásokat, de nem szerzett abszolút többséget, így valamelyik nacionalista párttal meg kell egyeznie ahhoz, hogy irányíthassa a régiót. A második helyen a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) végzett, amelynek elnökjelöltje Carles Puigdemont, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta a régió függetlenségét és mostanáig Belgiumban bujkált a hatóságok elől. A választásokon úgy tudott indulni, hogy a szocialista kormány amnesztiát ad neki és visszatérhet Spanyolországba. 

Puigdemont célja, hogy megakadályozza Illa beiktatását és új választásokat írjanak ki Katalóniában. Azt tervezi, hogy ebben az esetben összefogná az összes szeparatista erőt és egy párttömörülés élén indulna újra az elnöki székért. 

Ebben az esetben ugyanis akár meg is nyerhetné a választásokat. A szocialista párt ezt mindenképpen el akarja kerülni, ezért a katalán republikánus párttal próbál dűlőre jutni Illa mielőbbi beiktatása érdekében. 

Sánchez közölte, hogy a baszk és navarrai modellhez hasonlóan hajlandó teljes fiskális szuverenitást biztosítani Katalóniának, ha támogatják a szocialista régióvezetést. A javaslat értelmében a katalánok kilépnének a közös finanszírozási rendszerből, amelyben minden közösség részt vesz, kivéve a Baszkföldet és Navarrát. 

Ha ez megtörténne, akkor Katalónia a beszedett adók száz százalékát kezelhetné a jelenlegi kilenc százalék helyett, és azokat maximálisan a katalán állampolgárok igényeihez és preferenciáihoz igazíthatnák. 

Mivel a felvetés azonnal kiváltotta a többi autonóm közösség vezetőjének ellenérzését, Sánchez hozzátette, hogy egyébként már dolgoznak egy minden régiót magában foglaló új fiskális modellen is. 

A kormányfő szerint a katalánoknak tett javaslat összhangban van az alkotmánnyal és az uniós jogrendszerrel is, mindössze három jogszabályt kell módosítani a végrehajtásához. 

A jobboldal szerint azonban egy újabb, az alaptörvénnyel megütköző lépésről van szó, aminek egyetlen célja, hogy Sánchez hatalmat szerezzen Katalóniában is. 

A republikánusokat egyelőre nem győzte meg a kormányfő ajánlata, ezért várják annak részletes kifejtését. 

Alberto Núñez Feijóo, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke elutasította a sajátos finanszírozási modell bevezetését, ami szerinte kudarcra van ítélve. 

A párt gazdasági alelnöke, Juan Bravo pedig egyenesen politikai korrupciónak nevezte a javaslatot, mert szerinte a szocialista párt szavazatokért fizetne ezzel a megállapodással.

A Juntsot vezető Puigdemont botrányos zsarolásnak minősítette Sánchez felvetését. Szerinte Katalónia saját gazdasági rendszert érdemel, ami nem politikai alku tárgya. 

Véleménye szerint a szocialista párt lépése igazságtalan és erkölcstelen a katalánokkal szemben, ezért azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy ha ezt megteszi, akkor megvonja tőle a központi parlamenti támogatást. Utóbbi óriási problémát jelentene Sáncheznek, mert ha bármelyik katalán vagy baszk nacionalista párt kihátrál mögüle, akkor nincs meg a többsége ahhoz, hogy törvényeket hozzon. 

Borítókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.