Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Biden félmillió migránsnak adna állampolgárságot

Ismét egy vitatott lépés mellett döntött Joe Biden a migrációs politikával kapcsolatban. Noha az Egyesült Államokat már így is hatalmas migrációs nyomás sújtja, az amerikai elnök az országban tartózkodó bevándorlókat ahelyett, hogy kitoloncolná, még állampolgárságot is adna nekik. Egy rendezvényen keményen bírálta is elődjét, Donald Trumpot, aki a megoldást az illegális migránsok hazaküldésében látja, és nem abban, hogy emberek százezrei, köztük veszélyes bűnözők lepjék el az országot.

2024. 06. 19. 7:32
Haiti illegális bevándorlók egy gáton mennek át a Rio Grandén a mexikói Ciudad Acunából az Egyesült Államokba, a texasi Del Rióba 2021. szeptember 18-án. Fotó: Miguel Sierra Forrás: MTI/EPA/EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális bevándorlóknak ad állampolgárságot Joe Biden amerikai elnök, legalábbis azoknak, akik már legalább tíz éve az Egyesült Államokban élnek és amerikai állampolgárral házasodtak. A Fehér Ház becslései szerint az intézkedés legalább félmillió, átlagosan 23 éve az országban tartózkodó embert fog érinteni, akik először tartózkodási engedélyt igényelhetnek, majd állampolgárságot kaphatnak – számolt be kedd este a Reuters hírügynökség.

Az érintett családokban továbbá mintegy ötvenezer kiskorú – 21 év alatti – is él, akiket szintén érint a tartózkodási engedély, majd az állampolgárság megszerzésének lehetősége.

Biden szerint a bejelentett döntés segít abban, hogy az amerikai bevándorlási rendszer kevésbé legyen „igazságtalan”. 

A BBC brit közszolgálati média úgy értesült, valószínűleg nyár végén kezdődhet meg a regisztráció, nem sokkal az elnökválasztás előtt.

Biden politikája kifejezetten azokat az illegális bevándorlókat célozza, akiknek okmányaik sincsenek, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen hatással lesz az amerikai elnök politikája a már egyébként is súlyos migrációs nyomásra. Álláspontja szerint jobb megoldást kínál, mint elődje, a republikánus Donald Trump, aki az illegális bevándorlók kitoloncolásával kezelné a problémát. A statisztikai adatok azt jelzik, Biden hivatalba lépése óta rendkívül megemelkedett a migránsok száma az amerikai–mexikói határon, nem véletlen, hogy az elnökválasztás előtt ekkora figyelmet kapott az ügy.

Biden korábban egy olyan rendeletet is bejelentett, melynek értelmében a menedékkérők előtt akkor kell lezárni a határt, ha egy héten belül eléri a számuk az ötezret vagy egy nap alatt a 8500 főt. Szakértők azonban arra mutattak rá, amikor már ilyen magas szinten lesz a migránsok száma, már túl késő lesz cselekedni, továbbá számolni kell egyéb következményekkel is, tekintve, hogy az Egyesült Államokban évek óta problémát jelent a migráció kezelése és a tavaly év végére a 487 ezret is meghaladó menedékkérelmek elbírálása, éppen ezért nagy számban vannak olyanok, akik a kitoloncolás előtt éveken át az országban élnek.

Nem véletlen tehát, hogy bár demokrata körökben a politikusok zöme támogatja a Biden által kínált megoldást, a republikánusok aligha, mondván, Washington ezzel meghívólevelet küld a migránsoknak.

A közvélemény-kutatások pedig szintén utóbbiakat erősítik: a Reuters és az Ipsos felmérése arra mutatott rá korábban, hogy az amerikai választópolgárok 56 százaléka szerint ki kellene toloncolni az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodókat.

Borítókép: Haiti illegális bevándorlók egy gáton mennek át a Rio Grandén a mexikói Ciudad Acunából az Egyesült Államokba, a texasi Del Rióba 2021. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Sierra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.