Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Mark Rutte alkut ajánlott Magyarországnak a NATO-főtitkári pozícióért

Az Ukrajnát támogató NATO-misszióról egyeztetett Rutte Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Forrás: Mandiner2024. 06. 18. 9:09
RUTTE, Mark; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mark Rutte holland kormányfő tárgyalásuk előtt az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én. Fotó: Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írta a Mandiner a Financial Timesra hivatkozva. A brit gazdasági lap szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását.

Korábban a törökök, a szlovákok és a románok is ellenezték Rutte kinevezését, ám sajtóhírek szerint mára a törökök lemondtak a tervükről, hogy ne EU-s főtitkár folyassa, Románia pedig képtelen többséget szerezni Klaus Johannis államfőnek, azaz Rutte szinte biztos befutó.

A holland politikus az Orbán Viktorral történt találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – ezt írásban is megerősíti

– írta a Mandiner.

Rutte szóvivője a lapnak azt mondta, „jól elbeszélgettek” a magyar miniszterelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a jövőre koncentrálnak. Korábban Orbán Viktor a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, jogilag most is megvan a lehetősége az országnak arra, hogy kimaradjon a NATO-területen kívüli katonai akcióból, de erre politikai választ is vár.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra) és Mark Rutte holland kormányfő tárgyalásuk előtt az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.