„Fontos kötelesség a béke melletti kiállás”

Magyarország az EU soros elnökeként együttműködik a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) elnöki pozícióját betöltő Laosszal, igyekeznek szorosabbra fűzni a két térség közötti kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Laoszban.

Forrás: MTI2024. 06. 14. 8:40
MANALO, Enrique; SZIJJÁRTÓ Péter
Makati, 2024. június 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten a kétoldalú megbeszélésüket követõen a fõváros, Manila térségében levõ Makatiban 2024. június 13-án. MTI/EPA/Rolex Dela Pena Fotó: Rolex Dela Pena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető megbeszélést folytatott Saleumxay Kommasith laoszi miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel, majd sajtótájékoztatójukon kifejtette: az elmúlt nyolc évben már a tizenötödik alkalommal találkoztak, ami világosan mutatja, milyen jelentőséget tulajdonítanak a kapcsolatépítésnek.

Ez az együttműködés ráadásul aktuálisabb, mint valaha, ugyanis jelenleg Laosz tölti be a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) elnöki pozícióját, Magyarország pedig nemsokára átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját – mutatott rá.

Elmondta: regionális szövetségeik elnökeiként Magyarországnak és Laosznak fontos kötelessége a béke melletti kiállás és az elkötelezettség amellett, hogy a vitákat békés úton, diplomáciai eszközökkel kell rendezni.

Kiemelte: a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal tárgyalnak, akikkel mindenben egyetértenek, mert az nem hoz előrelépést.
A kapcsolatok megszakítása, a kommunikációs csatornák befagyasztása veszélyes és helytelen – jelentette ki. Hozzátette: a biztonsági kihívásokra csak a tárgyalások jelenthetnek megoldást.

Azt mondta: ezt az álláspontot fogják képviselni az elkövetkező hónapokban. Az ukrajnai háborút és más konfliktusokat tekintve a világban, nagyon fontos, hogy az ASEAN és az EU soros elnöke ugyanazt hangoztatja: a megoldás nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál van

– jelentette ki.

Közölte: a két ország közös kötelessége, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatokat Európa és Délkelet-Ázsia között az elkövetkező hónapokban. Ez komoly európai érdek, hiszen az uniónak új lendületre van szüksége, hogy javítsa a versenyképességét, és ebből a szempontból Délkelet-Ázsia fontos lehet a számára – vélekedett.

Hozzátette: ezért remélhetőleg a laoszi és a magyar elnökség segíti a kapcsolatépítést a két régió között, ami lendületet adhat az európai gazdaságnak. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar EU-elnökség alatt szeretnék újraindítani, felgyorsítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU és olyan délkelet-ázsiai országok között, mint Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld.

A miniszter a kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: Laoszban nagyon sikeresek a magyar mezőgazdasági és vízgazdálkodási vállalatok, beruházásaikkal hozzájárulnak az élelmiszer-biztonság növeléséhez, a mezőgazdaság modernizálásához és az ivóvízellátottság fejlesztéséhez.

Pénteken megállapodást írtak alá a vízgazdálkodási együttműködés kiterjesztéséről, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom óriási mértékben növekszik – közölte.

Megjegyezte: Magyarország 150 laoszi hallgatónak biztosít ösztöndíjat.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten a kétoldalú megbeszélésüket követően a főváros, Manila térségében levő Makatiban 2024. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.