Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Oroszország határozott választ vár az ENSZ-től a szevasztopoli civilek ellen elkövetett rakétacsapás miatt

Oroszország „világos, elvi és kiegyensúlyozott” értékelést vár az ENSZ-től a szevasztopoli tengerparton ATACMS rakétákkal a civilek ellen végrehajtott ukrán csapásról – jelentette ki Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 06. 28. 8:41
Az emberek a Fekete-tenger partján pihennek Szevasztopolban, amely a Krím-félsziget legnagyobb városa és legfontosabb kikötője és haditengerészeti bázisa, a háttérben egy orosz hadihajó látható 2022. július 15-én. Fotó: Olga MALTSEVA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap közvetlenül az ENSZ vezetésétől kértem, hogy várjuk a szervezet nemzetközi, világos, elvi és kiegyensúlyozott értékelését az orosz civil lakosság szevasztopoli bombázásáról, amelyet kazettás bombákkal megrakott amerikai rakétákkal hajtottak végre.

– mondta az orosz belügyminiszter, jelentette a RIA Novosztyi.

Extended meeting of board of Russian Ministry of Internal Affairs in Moscow
Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter részt vesz a Belügyminisztérium igazgatóságának kibővített ülésén Moszkvában, Oroszországban 2024. április 2-án. (Fotó: Anadolu/AFP/Orosz elnökség)

Kolokolcev megjegyezte, hogy az ENSZ-ben tett látogatása során külföldi kollégáival többek között az ukrajnai konfliktusról tárgyalt. Az orosz belügyminiszter korábban megbeszélést folytatott Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békefenntartó műveletekért felelős főtitkárhelyettesével is.

Kijev június 23-án indított terrortámadást. A védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők öt, amerikaiak által szállított, kazettás robbanófejjel ellátott ATACMS rakétával támadta Szevasztopolt. Az orosz hadsereg ezek közül négyet lelőtt, de egy a légvédelem által eltérített rakéta a város felett felrobbant. Mihail Razvozajev szevasztopoli kormányzó elmondta, hogy az ukrán támadásban érintett volt a nyaraló családokkal teli strand is.

A támadásban négy ember, köztük két gyermek meghalt. További 153 ember megsérült, 79-en közülük kórházba kerültek, ebből 27 gyermek.

Az ilyen akciók nem maradnak válasz nélkül” – jelentette ki az orosz védelmi minisztérium még vasárnap.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az Egyesült Államok az ukrán hatóságokkal egyformán felelős a Szevasztopol elleni szándékos csapásért. Azt hangsúlyozták, hogy az ATACMS operatív-taktikai rakéták minden repülési feladatát amerikai szakemberek adják meg saját műholdas felderítési adataik alapján.

A Flightradar portál szerint az ukrán erők Szevasztopol elleni csapása idején egy RQ-4B Global Hawk amerikai felderítő drón keringett a Fekete-tenger felett.

Borítókép: Az emberek a Fekete-tenger partján pihennek Szevasztopolban, amely a Krím-félsziget legnagyobb városa és legfontosabb kikötője és haditengerészeti bázisa, a háttérben egy orosz hadihajó látható 2022. július 15-én. (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

 



 



 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.