Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Erőszakos tüntetések követték a franciaországi választásokat + videó

Több embert is letartóztattak, amikor Franciaország-szerte erőszakos zavargások törtek ki vasárnap, miután a választások első fordulójában a jobboldali Nemzeti Tömörülés végzett az élen. A rendbontásokban több rendőr is megsérült.

2024. 07. 01. 14:56
Tension rises in anti-far-right protests in Paris following election results
PARIS, FRANCE - JUNE 30: Tension rises as demonstrators gather in Place de la Republique, to protest against the rising right-wing movement after the Rassemblement National's victory in the first round of early general elections in Paris, France on June 30, 2024. Police arrived at the scene to disperse the crowds that had gathered to protest the far-right. Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed / Anadolu (Photo by Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több francia városban is erőszakos zavargások törtek ki a parlamenti választások első fordulója után vasárnap. A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) országos szinten hatalmas győzelmet aratott, ez váltotta ki a szélsőbaloldali aktivisták és az RN-ellenes szavazók haragját, akik az utcára vonultak. Franciaország különböző városaiban számos tüntetést szerveztek, hogy elítéljék a szerintük „szélsőjobboldali” párt térnyerését. A Valeurs actuelles francia lap rendőrségi források alapján arról ír, hogy a tüntetések számos helyen csaptak át erőszakba.

Lyonban és Bordeaux-ban barikádokat emeltek a rendőrök ellen az erőszakos tüntetők, akiket lövedékekkel és petárdákkal fogadtak. 

Lyonban egy rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett a lábán. Bordeaux-ban egy 21 éves fiatalembert letartóztattak és rendőrségi őrizetbe helyeztek, hivatalos személyek elleni szándékos erőszak és lázadás vádjával.

A nantes-i Place Salengro téren a rendőröket szintén petárdákkal és tűzijátékkal lőtte a mintegy 600 fős tömeg. Az aktivisták szemeteskukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, három rendőr könnyebben megsérült. 

Egy rennes-i RN-ellenes tüntetésen is zavargások törtek ki, a tömeg itt is a rendőrökre támadt, végül könnygázt vetettek be a hatóságok, hogy visszaszorítsák őket. 

Párizsban a Place de la République téren a Népfront felhívására szintén baloldali fiatalok gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a Nemzeti Tömörülés történelmi eredménye ellen. 

A rendezvényen rendőrellenes és iszlamista jelszavak hangzottak el, megjelentek a szivárványos zászlók is, és egy McDonald's-ot is feltörtek antifasiszta aktivisták.

Borítókép: Tüntetők és rendőrök a párizsi Place de la Republique téren 2024. június 30-án (Fotó: ANADOLU/AFP/Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.