Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szakértő: Le Pen elsöpörte Macron pártját, de a problémák megmaradtak

A Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés fölényesen nyerte az előre hozott francia parlamenti választások első fordulóját, de nem biztos, hogy akár az abszolút többséget is megszerezve koalíciós partner nélkül is érdeke lenne a jelenlegi kormányzás – mondta el lapunknak a választási eredményt értékelve Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője.

2024. 07. 01. 11:07
Marine Le Pen beszédet mond a parlamenti választások első fordulójának eredményestjén az észak-franciaországi Henin-Beaumont-ban 2024. június 30-án. Fotó: FRANCOIS LO PRESTI Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi előre hozott franciaországi választásokon a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) és szövetségesei a szavazatok 33 százalékával nyerte a francia parlamenti választások első fordulóját, míg a baloldali Új Népi Front a második helyen végzett 28 százalékkal Emmanuel Macron elnök centrista blokkja pedig a szavazatok 20 százalékát szerezte csupán meg.

A második fordulóban nagyjából 496 helyen van még kérdéses jelölt az 577 fős parlamentben, ami azt is jelenti, hogy elég nagy a kérdőjel arra vonatkozóan, hogy hogyan fog alakulni véglegesen a nemzetgyűlés összetétele, mondta Fejérdy Gergely.

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető elemzője szerint sokan úgy vélik, a Nemzeti Tömörülés abszolút többsége még mindig távolinak tűnik annak ellenére is, hogy nagyon erőteljesen szerepelt Marine Le Pen pártja. 

Fejérdy Gergely (Fotó: Magyar Külügyi Intézet)

– Amennyiben abszolút többségbe kerülne a Nemzeti Tömörülés, akkor neki igazából szövetségesekre nem lenne szüksége. Úgy tűnik, hogy a republikánus pártnak egy része beállna a Nemzeti Tömörülés mögé és ez is erősítené őket – fogalmazott. A republikánusok, akik nem csatlakoztak a Nemzeti Tömörüléshez, a szavazatok 6,7 százalékát kapták.

– Amennyiben a Nemzeti Tömörülés csak relatív többséget szerezne, akkor csak kisebbségi kormányt tudna alakítani, amihez viszont szövetséges kellene, amire én jelenleg csak az Eric Ciotti-féle társaságot látom partnerként – vélekedett Fejérdy Gergely

Korábban Eric Ciotti, a konzervatív Köztársaságiak (LR) vezetője bejelentette, hogy pártjának el kell fogadnia Marine Le Pen meghívását, ami az LR soraiban többekben felháborodást váltott ki. – Macron pártja a választások első fordulójában csupán a harmadik helyre szorult, és a második forduló sem neki fog valószínűleg kedvezni – mutatott rá a szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Tömörülés kijelentette, hogy csak akkor lenne hajlandó kormányozni, ha abszolút többségbe kerülne.

Ha ők elutasítanák a kormányzati felkérést, akkor nem kizárt, hogy egy technikai kormány jönne létre, amelyben nem pártpolitikusok ülnének. Ezt is fel lehetne egyébként egy év múlva oszlatni, ami egy igen kellemetlen, de járható út lehetne Macron számára

– folytatta a szakértő.

Tension rises in anti-far-right protests in Paris following election results
Jean Luc Melenchon, a Népfront (Front Populaire) baloldali koalíció vezetője beszédet mond, miközben demonstrálók gyülekeznek a Place de la Republique-ban, hogy tiltakozzanak a Rassemblement National győzelme után a jobboldali mozgalom ellen (Fotó: Anadolu/AFP/Luc Auffret)

Jean-Luc Mélenchon baloldali pártvezető felszólította a baloldali szövetség jelöltjeit, hogy lépjenek vissza azokban a körzetekben, ahol harmadik helyen végeztek, hogy a centrista jelölt szerezhesse meg a második fordulóban a szavazattöbbséget. – Nagyon kevés esetben van reális esélye a Baloldali Népfrontnak, hogy ily módon kiüssék a meccsből a Nemzeti Tömörülés jelöltjeit – mutatott rá a szakértő.

– Ez egy gesztus, úgy gondolom, hogy a polgárok szavazókedvét fenntartsák. Az első fordulóban nagyon magas volt a részvétel, az elmúlt évtizedek egyik legmagasabb részvételű nemzetgyűlési választása volt, és cél, hogy ez a választói aktivitás a második fordulóra is fennmaradjon

– fogalmazott az elemző.

– Macron tábora ebben a témában is nagyon megosztott. Ők esetenként hajlandóak csak visszalépni az esélyesebb baloldali jelöltek javára, Macron szóvivője viszont ezt nem zárta ki. Tehát egy nagy fejetlenség látható a centrista oldalon Macron pártcsaládja vonatkozásában – hangsúlyozta. – A választópolgárok ezeket a visszalépéseket valószínűleg nem fogják figyelembe venni, hanem a saját belátásuk és preferenciáik alapján fognak szavazni a második fordulóban is – tette hozzá Fejérdy Gergely.

 

Mire játszhat Marine Le Pen?

Kérdés, hogy mennyi érdeke fűződik a Nemzeti Tömörülésnek ahhoz, hogy abszolút többséggel megnyerjék a választást, hiszen 2027 még messze van, és minél később jutnak hatalomra, annál biztosabb, hogy 2027-ben Marine Le Pent választják meg elnöknek, hangsúlyozta a szakértő.

Marine Le Pen beszédet mond a parlamenti választások első fordulójának eredményestjén az észak-franciaországi Henin-Beaumont-ban 2024. június 30-án (Fotó: AFP/Francois lo Presti)

– Számára tehát a jelenlegi nehéz gazdasági szituációban nem biztos, hogy az lenne a legjobb, hogy kormányzati pozícióba kerüljön a pártja, melyben valószínűleg Jordan Bardella lenne a miniszterelnök.

– vélekedett az MKI munkatársa.

– Úgy gondolom, a Nemzeti Tömörülés relatív többségre törekszik, mert azzal megmutatja, hogy ő a legerősebb, viszont akkor nem lenne kötelező nekik kormányozni – összegezte Fejérdy Gergely. Az említett technikai kormányzás azonban egy olyan kaotikus helyzetet teremtene, amivel senki nem lenne elégedett. Ezek ismeretében furcsa és nehéz időszak elé néz az olimpia előtt Franciaország.

Borítókép: Marine Le Pen beszédet mond a parlamenti választások első fordulójának eredményestjén az észak-franciaországi Henin-Beaumont-ban 2024. június 30-án (Fotó: AFP/Francois lo Presti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.