Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Újabb kudarcok várhatnak Macronra

Az új választások kiírásáról Macront környezete is próbálta lebeszélni. A bizonytalan elnök egy magabiztos Marine Le Pennel találta magát szembe.

Forrás: Foreign Policy2024. 06. 13. 11:17
Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozott a párizsi Pavillon Cambon Capucines-ben 2024. június 12-én tartott sajtótájékoztatón. Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt vasárnap két esemény is megrázta Franciaországot. Az első, amikor az EP-választásokon Marine Le Pen frakcióvezető jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) pártjának listája lett a toronymagas győztes, írta a Foreign Policy.

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozott a párizsi Pavillon Cambon Capucines-ben 2024. június 12-én tartott sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN)

A lap szerint ez nem volt meglepetés, hiszen a közvélemény-kutatások a Jordan Bardella által vezetett RN-lista támogatottságát harminc százalék felett mérték. Marine Le Pen frakcióvezető pártja olyan városokban is győzött, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt.

Majd jött a második bombahír. Alig egy órával az eredmények kihirdetése után Emmanuel Macron elnök bejelentette a nemzetgyűlés feloszlatását és új parlamenti választások kiírását. E bejelentés azonban nemcsak politikai ellenfeleit, hanem saját pártjának számos vezető személyiségét is váratlanul érte.

A Nemzeti Tömörülés (RN) erejét tekintve őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy az elnök feloszlatja a nemzetgyűlést.

 – mondta ezt néhány héttel korábban egy miniszter.

A politikusok is hirtelennek minősítették Macron döntését – amelyet annak bejelentése előtt csupán Gabriel Attal miniszterelnökkel és néhány közeli tanácsadójával vitatott meg –, amiről állítólag megpróbálták lebeszélni.

Számos lehetséges magyarázat létezik a francia elnök lépésére – olvasható a véleménycikkben. A háborúpárti Macron francia elődeihez hasonlóan büszke arra, hogy merész lépéseket tesz. Bejelentésének szándéka azonban visszájára fordult és a Nemzeti Tömörülést – amely már korábban a parlament feloszlatását követelte – merész politikai tervekre sarkallja, írja a lap.

De Macron döntése a baloldali pártokat is összefogásra késztette. Rövid idő alatt sikerült áthidalniuk a korábbi nézeteltéréseiket. Az LFI, a szocialisták, a kommunisták és a zöldek vezetői bejelentették egy új nemzeti népfront létrehozását, amelynek célja az Emmanuel Macronnal szembeni alternatíva felépítése.

A jobboldalon kedd reggel Éric Ciotti, a konzervatív Köztársaságiak (LR) vezetője bejelentette, hogy pártjának el kell fogadnia Marine Le Pen meghívását, ami az LR soraiban többekben felháborodást váltott ki. E szavakkal Ciotti nem csak a Köztársaságiak irányvonalának, hanem korábbi kijelentésének is ellentmondott. Az LR vezetői ezután Ciotti leváltása mellett szavaztak, a kialakult válságban pedig mind Le Pen, mind Macron pártja a saját soraikba hívta a kiábrándult Köztársaságiakat.

Macron döntése helyzetbe hozza Marine Le Pent

Marine Le Pen céltudatosan építette és szelídítette a Nemzeti Tömörülés névre átkeresztelt párt irányvonalát. 

Marine Le Pen a TF1 francia tévécsatorna esti híradójában adott interjúban beszél a Párizs melletti Boulogne-Billancourt-ban 2024. június 10-én (Fotó: AFP/JULIEN DE ROSA)

A francia elnök 2017 óta Franciaország jövőjét következetesen úgy állítja be, mint az általa képviselt jó és a Le Pen által képviselt rossz harcát. Ennek ellenére kormányzása során több elemet is átemelt a nemzeti-szuverenista Nemzeti Tömörülés programjából. Macron emellett többször felbőszítette a baloldal szavazóbázisát is.

Arrogánsnak és elitistának tartják az elnöküket a franciák, aki lenézi őket és tekintélyelvű, Emmanuel Macron francia államfő párttársai pedig attól félnek, hogy ez visszaüthet a választáson. A választók nem felejtették el az államfőnek, hogy rendszeresen semmibe vette a követeléseiket, például tavaly a tiltakozások dacára egy alkotmányos kiskaput kihasználva keresztülverte a gyűlölt nyugdíjreformot.

Ebből adódóan szakértők szerint azért dönthetett Macron a nemzetgyűlés feloszlatása mellett, mert belefáradt ebbe a parlamenti bénultságba.

Cécile Rilhac Reneszánsz párti képviselő szerint Macron arra kényszeríti a választókat, hogy válaszoljanak arra a kérdésre: „Tényleg akarják-e, hogy országunkat a Nemzeti Tömörülés kormányozza?”

Cecile Rilhac felszólal a francia nemzetgyűlésben (Fotó: AFP/David Niviere)

Az Ipsos közvélemény-kutató cég szakértője, Mathieu Gallard szerint azonban realitássá válhat a Nemzeti Tömörülés kormányalakítása, és minél jobban belefolyik Macron a kampányba, annál inkább maga ellen fordítja az embereket. Macron politikája és személye sok szavazót elidegenített, különösen azokat a balközép pártiakat, akik egykor támogatták őt. Népszerűtlensége olyan mély és széles körű, hogy egy májusi felmérés szerint az európai választásokon szavazni szándékozók közel hetven százalékát a Macronnal szembeni ellenállás motiválta.

Nagyon nagy a felháborodás és a belső elégedetlenség Franciaországban a macroni politikával szemben.

 – hangsúlyozta korábban lapunknak Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője. Várhatóan az első és legnagyobb pártja lesz a nemzetgyűlésnek a Marine Le Pen-féle párt, a kérdés az, hogy kivel tud koalícióra lépni.

A szakértők szerint az egyre magabiztosabb Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelme tehát nem lenne meglepő a parlamenti választásokon, amely Emmanuel Macron politikája mellett döntése kudarca is lesz.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozott a párizsi Pavillon Cambon Capucines-ben 2024. június 12-én tartott sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/STEPHANE DE SAKUTIN)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.