Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Le Pen megnyerheti az új választásokat, de nehezen fog tudni kormányt alakítani

Nem látom nagy valószínűségét annak, hogy egy francia jobboldali összefogás összejöhet, de Emmanuel Macronnak sincs sok esélye arra, hogy jó eredményt érjen el az új választásokon, mondta el lapunk érdeklődésére Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője a francia Nemzetgyűlés feloszlatásáról.

2024. 06. 10. 14:42
A francia jobboldali Rassemblement National (RN) párt vezetője, Marine Le Pen (L) beszédet mond. Fotó: ULIEN DE ROSA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelmet aratott, a Macron által fémjelzett centrista pártszövetség pedig messze lemaradva a második helyen végzett. Erre válaszul Emmanuel Macron bejelentette a francia nemzetgyűlés feloszlatását.

Úgy döntöttem, hogy visszaadom önöknek parlamenti jövőjük választását. Ez a döntés komoly, súlyos, de mindenekelőtt a bizalom megnyilvánulása

– mondta.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője már Macron bejelentése előtt felszólította az államfőt, hogy írjon ki új választást. Marine Le Pen, a jobboldali párt frakcióvezetője és 2027-es elnökjelöltje üdvözölte Emmanuel Macron bejelentését.

Készen állunk arra, hogy átvegyük a kormányzást, ha bizalmat szavaznak nekünk a következő választáson

− mondta.

Emmanuel Macron elnök már 2022-ben sem kapta meg a többséget a Nemzetgyűlésben, ezért ez a kérdés azóta sokszor napirendre került – mondta el lapunknak Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője.

Fejérdy Gergely. Forrás: Magyar Külügyi Intézet

Már azt is lehet tudni, hogy a választópolgárok mikor szavazhatnak az új parlamentről. Az első fordulót június 30-án fogják megtartani, a másodikat július 7-én rendezik.

Az eddigi elemzések azt mondták, hogy ennek azért nincs értelme Macron számára, mert ugyanolyan patthelyzet fog kialakulni. Ez most is létező forgatókönyv a francia elnöknek, és egyáltalán nem kizárt, hogy nem sikerül többséget alkotó parlamenti pártot létrehoznia a francia Nemzetgyűlésben a három hét múlva esedékes szavazáson

– fejtette ki a szakértő. Mint mondta, ennek kapcsán több lehetőség is felvázolható. Az európai parlamenti választásokon az elmúlt három alkalommal mindig toronymagasan Le Pen pártja kapta a legtöbb szavazatot, a nemzetgyűlési választásokon ez azonban nem mindig így alakul, a belföldi választásokon nem feltétlenül szavaznak hasonlóan a francia választópolgárok.

De ez most kivétel lehet, mert nagyon nagy a felháborodás és a belső elégedetlenség Franciaországban a macroni politikával szemben

 – hangsúlyozta Fejérdy Gergely.

Várhatóan az első és legnagyobb pártja lesz a nemzetgyűlésnek a Marine Le Pen-féle párt, a nagy kérdés ezt követően azonban, hogy tud-e koalícióra lépni valakivel. Erre egyelőre nem látszik esély – jegyezte meg a szakértő. 

 

FRANCE - POLITICS - EUROPEAN ELECTIONS - ELECTIONS EVENING OF RECONQUETE
A Reconquete párt elnöke, Eric Zemmour a választási estéjén a párizsi pártközpontban 2024. június 9-én. Fotó: Hans Lucas/AFP/Quentin De Groeve

A potenciális támogatók közé tartozhat Eric Zemmour pártja, amely a szakértő szerint a megszűnését kockáztatná ezzel; vagy a Marion Maréchal-féle csoport. 

A másik oldalon pedig ott áll az egykori republikánus párt, amely azonban valószínűleg nem támogatná Le Pen pártját – mutatott rá a szakértő. – Nem látom nagy valószínűségét annak, hogy egy jobboldali összefogás összejöhet, Emmanuel Macronnak sincs sok esélye arra, hogy jó eredményt érjen el a Nemzetgyűlésben, így ez a patthelyzet nem valószínű, hogy változást tud hozni.

Franciaországban nagyon bonyolult a választási rendszer, és nagyon sok helyen akár három személy is versenyezhet egymással, ha nincsenek meg a megfelelő szavazati arányok. Ilyen esetekben a Marine Le Pen-féle párt általában vesztésre áll.

Kevés esélyt látok arra, hogy Marine Le Pen nagy győzelmet arat június 30-án és július 7-én, arra nagyobb esélyt látok, hogy a kaotikus francia belpolitika a továbbiakban is fenn fog maradni, tekintettel arra, hogy nagyon nehéz ma koalíciót alkotni mind a centrista-liberális oldalon, mind pedig a jobboldalon

– fogalmazott Fejérdy Gergely.

FRANCE-PARIS-POLITICS-MEETING-RN-RASSEMBLEMENT-NATIONAL-EUROPEAN-ELECTIONS
Marine Le Pen beszédet mond a Rassemblement National európai parlamenti választásokra készülő nagygyűlésén a párizsi Dome de Paris épületében 2024. június 2-án. Fotó:Hans Lucas/AFP/Victoria Valdivia

Bár a francia politikában már voltak hosszabb-rövidebb időn keresztül működő „érdekházasságok”, félő, hogy nagyon hasonló helyzet fog kialakulni, mint ami most van, tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta:

De Macron elmondhatja, hogy ő megadta a lehetőséget Marine Le Pennek. Ha sikerül, akkor valószínűleg ki fogja nevezni őt miniszterelnöknek, ha nem, akkor viszont elmondhatja azt, hogy ő mindent megtett annak érdekében, hogy a franciák véleményét meghallgassa.

– A tét Macronnak kisebb, hiszen ő az utolsó elnöki mandátumát viszi, de az instabil belpolitikai helyzet neki sem érdeke. Úgy gondolom, hogy egy nagyon érdekes választás és belpolitikai helyzet előtt állunk június 30-án, amelyre 1968 óta nem volt példa. Akkor De Gaulle megerősödve jött ki belőle, most Macron is valami hasonlóban reménykedhet – zárta szavait a szakértő.

 

Borítókép: A francia jobboldali Rassemblement National párt vezetője, Marine Le Pen beszédet mond (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.