Ma dől el Ursula von der Leyen sorsa, összevissza ígérget a fotelért

A háborúpárti politikus sorsa ma dől el. Még saját párttársainak is kétségei vannak abban, hogy megszerzi a politikus a szükséges számú voksot az Európai Parlamentben. Ursula von der Leyenre a napokban ismét ráborult saját korrupciós botránya is.

2024. 07. 18. 6:32
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2024. június 26. Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megnyita a bizottság hetenkénti ülését Brüsszelben 2024. június 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament titkos szavazáson ma dönt Ursula von der Leyen sorsáról. A háborúpárti politikus a második ciklusát kezdené meg az Európai Bizottság elnöki posztján.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án. MTI/EPA/Olivier Matthys
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Az elmúlt napokban egyre több a kétség a botrányt botrányra halmozó Von der Leyen megválasztása körül. Amennyiben nem szerez legalább 361 szavazatot az EP-ben az példátlan politikai válságot váltana ki azáltal, hogy betöltetlenül maradna az EU legfontosabb állása – írja a Politico brüsszeli hírportál.

A szavazás előtt az európai törvényhozók és tisztviselők közül is többen hangsúlyozták, hogy egy titkos szavazáson bármi megtörténhet, egy Von der Leyenhez közel álló személy, névtelenül nyilatkozva viszont azt mondta, hogy „óvatosan optimisták”.

Korrupció árnyéka

A szavazást beárnyékolja, hogy az Európai Unió Bírósága tegnap úgy döntött, hogy az Európai Bizottság nem biztosított kellően széles körű hozzáférést a nyilvánosságnak a Covid–19-vakcinaszerződésekhez, és szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában – írja a Politico. Mint arról lapunk is beszámolt, így saját korrupciós botrányába fulladhat bele a háborúpárti politikus.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány kitörését követően az uniós tagállamok nevében 2020-ban és 2021-ben több száz millió adag vakcinára vonatkozó szerződéseket kötött különféle gyógyszergyártó vállalatokkal. A vásárlásokra az uniós bizottság 2,7 milliárd eurót szabadított fel mintegy egymilliárd adag vakcina beszerzésére.

2022 októberében az Európai Ügyészség (EPPO) is vizsgálatot indított a koronavírus-vakcinák európai uniós beszerzésével kapcsolatban, miután fény derült arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer amerikai gyógyszercég igazgatója, Albert Bourla sms-eket váltott egymással, amelyek elősegítették a mintegy 1,8 milliárd adag vakcina uniós beszerzését.

Íme a menetrend

Ha Von der Leyennek nem sikerül megszereznie a támogatást ezen az egyszeri szavazáson, a tagállamok vezetőinek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, és egy hónapon belül alternatív megoldást kell találniuk. Ebben az esetben az új Európai Bizottság megalakulására csak a jövő év elején kerülne sor, a november 1-jei tervezett időpontja helyett.

A szavazás előtt a háborúpárti vezető beszédet mond Strasbourgban az új Európai Parlament előtt, és ismerteti várható politikai prioritásait azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb törvényhozót meggyőzze, hogy támogassa őt.

Kétórás szünet után, hogy lehetővé tegyék az utolsó pillanatban folytatott politikai alkudozást, az európai törvényhozók 13 órakor kezdik meg a szavazást, az eredményhirdetés körülbelül 14 óra 45 perckor várható.

Rezeg a léc

Ursula von der Leyen mindent megtesz a fotelért, de két szék közt a padlóra eshet – írta meg a minap a Magyar Nemzet. Mivel az elvben őt támogató pártok képviselőinek egy jelentős része valószínűleg nemmel szavaz az újabb bizottsági elnöki ciklusára csütörtökön, a német politikusnak további támogatókra van szüksége. Éppen ezért az EU-választás óta eltelt napokban Von der Leyen a koalícióján kívüli csoportoknak, köztük a baloldali Zöldeknek udvarolt.

Alice Bah Kuhnke, a zöldek európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott:

Ha igennel szavazunk Ursulára, nem ígérjük meg, hogy a következő öt évben mindenre szavazunk. Ez attól függ, hogy követi-e azt, amit a programjába beépített.

Eközben a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek, Georgia Meloni olasz miniszterelnök politikai családja megosztott Von der Leyen támogatását illetően.

Sok múlik még Von der Leyen csütörtök reggeli beszédén – mondta egy parlamenti tisztviselő. Hozzátette:

Egyéni ígéreteket tett külön találkozókon. Lássuk, hogyan tudja ezt egyetlen koherens szövegbe önteni.

Az ECR-rel való megállapodás ráadásul a liberálisok szavazatainak elvesztéséhez vezethet. Így még nehezebb dolga van a jelöltnek a megállapodásra.

Ursula von der Leyen bajban érzi magát. Rezeg a léc, hiányoznak a szavazatok

– írta a közösségi médiában Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő. A Fidesz politikusa szerint ezért aztán már minden mindegy alapon kampányol. Igazi globalista meggyőződésű, háborúpárti brüsszeli bürokrataként a politikai túléléséért folytatott kampányában elő is vette az ilyenkor arrafelé használatos aduászt: vadul nekitámadt a szuverenista, patrióta és békepárti erőknek, politikusoknak. 

Frakciókon átívelő háborúpárti koalíciót szervez maga mögé, közben Orbánt gyalázza, Magyarországot támadja és hazánk ellen akar újabb büntetőintézkedéseket hozni

– húzta alá Deutsch Tamás.

Borítókép: Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megnyitja a bizottság hetenkénti ülését Brüsszelben 2024. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.