Szakértő: Venezuelában súlyos válság és zűrzavar lesz az elkövetkező napokban

Venezuelában a hivatalban lévő elnököt, Nicolas Madurót a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, immáron a harmadik ciklusra – jelentette be a Nemzeti Választási Tanács (CNE) nem sokkal vasárnap éjfél után. Korábban több exit poll is ellenzéki győzelmet vetített előre, azaz Maduro ellenfele Edmundo González Urrutia kellett volna legyen a befutó. Alejandro Pena Esclusa, az Alapjogokért Központ szakértője szerint a venezuelai rezsim újabb csalásáról van szó.

2024. 07. 29. 13:56
MADURO MOROS, Nicolás; MACHADO, María Corina
Caracas, 2024. július 29. Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (k, balról) és Maria Corina Machado ellenzéki vezetõ (k, jobbról) sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én hajnalban. Nicolás Maduro hivatalban lévõ venezuelai elnököt a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, így már a harmadik ciklusát kezdi meg államfõként. MTI/EPA/EFE/Henry Chirinos Fotó: Henry Chirinos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közvélemény-kutatások az ellenzék győzelmét várták. A kormányzó szocialisták mindent megtettek azért, hogy akadályozzák az ellenzéki erőket – megakadályozták legfőbb vezetőjének, María Corina Machadónak az indulását, és még azokat a szálláshelyeket is megbüntették, ahol szállást adtak neki a kampány idején. Mennyire tükrözik ezek az eredmények a venezuelaiak akaratát?

– A venezuelai szocialista diktatúra nagy csalást követett el, mert az összes komoly, nemzetközi közvélemény-kutatás az ellenzéki erőt, Edmundo González Urrutiát nevezte meg győztesnek (aki szorosan együttműködik María Corina Machadóval) 70-30 százalék arányban. A Nemzeti Választási Tanács (CNE), amelyet Nicolás Maduro diktátor ural pedig azt állítja, hogy Maduro 5,15 millió szavazatot kapott, megelőzve Edmundo González Urrutiát, aki 4,5 millió voksot (44,2 százalék) szerzett.

Tehát egy hatalmas átverésről van szó.

– Akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy elcsalták a választásokat?

Igen, és igazából egy államcsínyről van szó, de nem a megválasztott vezetővel szemben, és nem fegyverekkel, hanem a modern technológia segítségével.

A Neomarxista Rt. – A Sao Pauló Fórum választási csalássorozata című könyvemben erről is olvashatnak, hogy hogyan hajtják végre ezeket a választási csalásokat Venezuelában és Latin-Amerikában szerteágazóan. Ez egy új fajta puccs, amelynek szemtanúi lehetünk.

– Ön is ült politikai fogolyként a chávezi rendszer börtönében. Hogyan éli meg azt, ami az országában történik?

– Nekünk, üldözötteknek, politikai foglyoknak és a nyolcmillió venezuelainak – akiknek el kellett menekülniük országukból az éhség, üldöztetés és az emberi jogok megsértése miatt – a választási csalás nagyon rossz hír, mert mindannyian szeretnénk visszatérni hazánkba. Azt akarjuk, hogy politikai foglyaink szabadok legyenek. Valamint szeretnénk helyreállítani a demokráciát, ezért ez az eredmény hatalmas csalódás. 

De azt hiszem, a végső szót még nem mondták ki az ügyben, ezért is fontos, hogy a nemzetközi közösség is reagáljon erre a csalásra.

Alejandro Pena Esclusa venezuelai mérnök, író, elemző és politikai tanácsadó, az Alapjogokért Központ szenior kutatója (Fotó: Alapjogokért Központ)

– Fellázadhatnak az emberek az eredmények ellen? Káoszba süllyedhet az ország?

– Először is azt kell mondanom, hogy ez a helyzet még csak most kezdődik, a venezuelai lakosság nem fogadja el az eredményeket, hanem az utcán tiltakoznak. Az ellenzék, María Corina Machado és Edmundo González Urrutia nem fogadják el az eredményeket. 

Számos állam sem ismeri el az eredményeket, többek között Argentína, Chile, Costa Rica. A hazámban súlyos válság és zűrzavar lesz az elkövetkező napokban. Fontos lenne, hogy az európai intézmények és országok elítéljék a csalást, mert az segít abban, hogy az igazából megválasztott elnök, Edmundo González Urrutia kerüljön hatalomra, mert ő nyerte igazából a választásokat.

Tehát ez csak a harc kezdete. Nicolás Maduro maga is mondta, hogy vérfürdő lesz. De amit néhány héttel ezelőtt nem mondott, az az, hogy ő fogja provokálni ezt a vérfürdőt.

– Hogyan értékeli, hogy egy európai ország volt miniszterelnöke, a spanyol szocialista José Luis Rodríguez Zapatero választási megfigyelőként segíti Madurót és rendszerét? 

– José Luis Rodríguez Zapatero nem szívesen látott személy a hazámban, ő csak egy bábu Nicolás Maduro kezében. És nem ő az egyetlen, aki támogatja ezt a csalást, hanem Irán, Kína, Oroszország és a Puebla-csoport is. Venezuela egy olyan hely lett, ahol szabadon gyakorolhatják az illegális tevékenységeiket.

Alejandro Pena Esclusa venezuelai mérnök, író, elemző és politikai tanácsadó. A Sao Pauló-i Fórum szakértője, amelyről négy könyvet írt. Biztonság- és védelempolitikából szerzett mesterszakos diplomát, valamint felsőfokú tanulmányokat folytatott pénzügy és számvitelből. Volt elnökjelölt (1998). Az UnoAmerica alapítója, amely a Sao Pauló-i Fórum ellensúlyozására tett első kezdeményezés volt 2009-ben. A venezuelai rezsim elleni tüntetések úttörője, amiért egy évre bebörtönözték az El Helicoide-ban (2010), a politikai foglyok nemzetközileg ismert fogolytáborában, majd száműzetésbe kényszerült. Széles körű ismeretekkel rendelkezik a latin-amerikai politika mindennapjairól, és a Sao Pauló-i Fórum terjeszkedési fenyegetésével szemben a demokráciák megszilárdítását támogatja. Jelenleg a Kereszténydemokrata Intézet vezető szakértője és az Alapjogokért Központ szenior kutatója.


 

Borítókép: Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (középen, balról) és María Corina Machado ellenzéki vezető (középen, jobbról) sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én hajnalban. Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, így már a harmadik ciklusát kezdi meg államfőként (Fotó: MTI/EPA/EFE/Henry Chirinos)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.