Zelenszkij hataloméhségét már Amerikában is kritizálják

Elvtelen módon kell szövetségeseket keresnie az ukrán parlamentben az államfő pártjának. Már Amerikában is elismerik, Volodimir Zelenszkij kezében túl sok hatalom összpontosul.

Forrás: The New York Times2024. 07. 26. 8:25
ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2024. július 10. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Ronald Reagan Intézetben 2024. július 9-én, a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó elsõ napján. MTI/AP/Jose Luis Magana Fotó: Jose Luis Magana
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament zűrzavaros állapotban van. A hadiállapot miatt nem lehet választásokat kiírni, Volodimir Zelenszkij elnök pártja pedig gyakorlatilag elvesztette többségét. Erről ír a The New York Times amerikai napilap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2024. július 19-én. (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10.-ből 2024. július 19-én (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Mint a tengerentúli lap írja, a kulcsfontosságú törvényjavaslatok elfogadásához az ukrán elnök kénytelen a már betiltott oroszbarát párthoz tartozó képviselők támogatására támaszkodni.

A hadiállapotban, az államirányítás központosításával a parlament elveszítette befolyását

 – mondta Volodimir Fesenko ukrán politikai elemző.

A parlament működésében tapasztalható gondok, valamint a kormánypárt és a feloszlatott oroszbarát párt korábbi tagjai közötti szokatlan szavazási szövetség megrontotta a kormány hitelességét – olvasható a New York Times cikkében.

Zelenszkij kezében túl nagy hatalom összpontosul

A zűrzavar meghiúsítja a parlament minden érdemi szerepét a kormányhivatalok felügyeletében, pláne akkor, amikor több milliárd dollárnyi külföldi segély ömlik Ukrajnába – írja a lap. A cikk hozzáteszi rendszeresen felmerülnek korrupciós vagy rossz gazdálkodási vádak Kijev ellen. Szerintük egyre inkább felerősödnek azok a kritikus hangok is, hogy túl sok hatalom összpontosul az elnöki hivatalban, még akkor is, ha jelenleg hadiállapot van.

A New York Times cikke emlékeztet, az alkotmány értelmében az ukrán parlamentnek nagyobb hatalma kell legyen, mint az elnöknek. A legtöbb minisztert a képviselőház nevezi ki, és a kisebb számú minisztert hagy jóvá az elnök. A probléma része az is, hogy Zelenszkij pártjában is belharcok zajlanak.

Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő szerint a képviselőházban a konstruktív ellenzék még a háború alatt is fontos. Úgy fogalmazott: 

a parlament közjegyzőként dolgozik, csak rányomja a bélyeget arra, ami az elnöktől származik.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Ronald Reagan Intézetben 2024. július 9-én, a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó első napján (Fotó: MTI/AP/Jose Luis Magana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.