Drámai migrációs számokat közöltek ebben az európai országban

Sokkal több illegális bevándorló érkezik idén a dél-európai országba mint tavaly. Ceuta elnöke már humanitárius veszélyhelyzet kihirdetését kéri a szocialista kormánytól.

2024. 08. 18. 13:46
Rengeteg migráns érkezik Spanyolországba Afrikából
Rengeteg migráns érkezik Spanyolországba Afrikából Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre elviselhetetlenebb az illegális migrációs nyomás Spanyolországban. A belügyminisztérium legfrissebb statisztikája szerint januártól augusztus 15-ig már több mint 31 ezer migráns érkezett a dél-európai országba, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 18 745 főt számoltak a hatóságok, tehát a növekedés több mint 66 százalékos.

Ezeknek az embereknek a többsége a Kanári-szigetekre érkezett, a 31-ből 22 ezer főt húztak partra az ottani hatóságok, ami 126 százalékkal több a 2023-as regionális adatnál (9 864 fő).  Ugyanakkor a félszigetre és a másik szigetcsoportra, a Baleár-szigetekre egyelőre 12 százalékkal kevesebb afrikai érkezett, idén 7 184-en, míg tavaly 8 068-an értek partot ezekben a régiókban augusztus közepéig. 

A belügyi statisztika szerint nőtt az érkezők száma az egyik autonóm városban, Ceutában is, ahová már több mint 1 605 fő jutott át Marokkóból illegálisan. Ez 173 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakával összevetve. Az enklávé elnöke, Juan Jesús Vivas pénteken sürgős segítséget kért a központi szocialista kormánytól. Pártja, a konzervatív Néppárt (PP) szerint pedig azonnal migrációs veszélyhelyzetet kell kihirdetni Ceutában,

miután háromszor annyi bevándorlót látnak el jelenleg, mint amennyire a befogadórendszerüket tervezték.

Vivas úgy fogalmazott, hogy elviselhetetlen humanitárius vészhelyzet uralkodik a városban, ezért azonnali jogi és pénzügyi segítségre van szükségük, valamint hogy a hozzájuk érkezett kísérő nélküli kiskorúakat gyorsított eljárásban helyezzék át más régiókba. 

Ceutát több mint egy hete százasával ostromolják az illegális bevándorlók, akik a párás időjárást kihasználva éjszakánként megpróbálnak észrevétlenül átúszni Marokkóból a Spanyolországhoz tartozó városba. A marokkói csendőrség közölte, hogy csak csütörtökről péntekre virradóra legalább hatszáz embert tartóztattak fel a határon. Tájékoztatásuk szerint Algériából, Tunéziából és Szíriából származó migránsokat is elfogtak, köztük kiskorúakat is, de még így is vannak, akik sikeresen átúsznak Spanyolországba, az összeomlás szélére sodorva az ottani befogadóállomásokat. 

Közben a legfrissebb EU-s statisztikákból az is kiderült, hogy az európai repülőtereket is ellepik az illegális migránsok. A bevándorlás melegágya ráadásul ebben az esetben is Spanyolország, ugyanis már három hónapja a madridi Barajasra érkezik vagy ott szakítja meg útját a legtöbb afrikai menedékkérő. 

A Frontex szerint idén május óta a madridi számok a dublini, frankfurti, párizsi és amszterdami légikikötő adatait is meghaladják. Abban a hónapban közel ezer menedékkérelmet nyújtottak be az európai repülőtereken és ezek többségét a Barajason  regisztrálták.

Borítókép: Rengeteg migráns érkezik Spanyolországba Afrikából (Fotó: AFP/Anadolu/Diego Radames)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.