Egyre nehezebb helyzetben Volodimir Zelenszkij

Németország azt tervezi, hogy csökkenti Kijev támogatását, holott a világ harmadik legnagyobb gazdaságaként pedig akár megengedhetné azt is, hogy növeli az Ukrajnának küldött támogatást, vetette fel a brit The Telegraph.

2024. 08. 20. 12:42
Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár 2024. július 18-án érkezik az Európai Politikai Közösség ülésének nyitó plenáris ülésére a dél-angliai Woodstockban található Blenheim-palotába.
Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár 2024. július 18-án érkezik az Európai Politikai Közösség ülésének nyitó plenáris ülésére a dél-angliai Woodstockban található Blenheim-palotába. Fotó: Kin Cheung Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin bejelentésére akkor kerül sor, amikor Ukrajna kurszki offenzívája katonai sikereket hozott. A németek arra készülnek, hogy a következő három évben 94 százalékkal csökkentsék a Kijevnek szánt katonai segélyt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentéséből kiderül, hogy az Ukrajnának nyújtott német támogatás jelentősen csökken, amelyet Olaf Scholz koalíciós kormánya eddig nem cáfolt.

Kijev a bejelentést „manipulációknak” tartja, Berlint azonban törvény kötelezi arra, hogy egyensúlyban tartsa a költségvetését, az egyre népszerűtlenebb kormánykoalíció szétesőben, és a háború okozta kifáradás is megosztja a közvélemény támogatását Ukrajna mellett. 

Ez azonban aligha elégséges magyarázat arra, hogy Európa legnagyobb adományozója, aki egyben világviszonylatban az Egyesült Államok után a második, most hirtelen miért mond le az Ukrajna iránti felelősségéről, teszi fel a kérdést a The Telegraph.

A hivatalos álláspont szerint Németország átadja eddigi szerepét Európa egészének. A G7 júniusi csúcstalálkozóján előzetes megállapodás született arról, hogy 300 milliárd dollár értékben befagyasztott orosz vagyontárgyakat használnak biztosítékként egy ötvenmilliárd eurós hitelhez Ukrajnának. 

Az ukrán betörés sikere váratlanul érte Berlint is

Zelenszkij váratlan húzása elbizonytalanította a németeket, akik számára a „kurszki offenzíva” a múlt kellemetlen szellemeit idézi fel. 1943 júliusában Hitler ugyanitt vesztette el a történelem legnagyobb tankcsatáját. Most pedig a német harckocsik visszatérhetnek Kurszkhoz. 

Washingtonban Ukrajna német feladása megerősíti Donald Trump korábbi állításait az „ingyenélő” Európáról. Moszkvában ez azt jelenti, hogy Putyinnak csak arra kell várnia, hogy Ukrajna kifogyjon a fegyverekből és a lőszerből.

Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnöke és a CDU parlamenti képviselőcsoportjának vezetője interjút ad a Sat.1 televízióban.
Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnöke és a CDU parlamenti képviselőcsoportjának vezetője interjút ad a Sat.1 televízióban (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

A brit lap azon kesereg, hogy Kijev további támogatása helyett Scholz folytatja a régi, Putyin megbékítésére irányuló politikát, amely Gerhard Schröder alatt kezdődött, és amelyet Angela Merkel is folytatott. A The Telegraph azt írja, a jövő évi német szövetségi választások után Scholzot az a Friedrich Merz válthatja, aki összefoghatná a nyugati szövetséget, de ehelyett Merz visszatérne az Oroszországgal való üzleteléshez.

Németország pótolhatatlan Európában, mutat rá a The Telegraph. Franciaországnak nincs kormánya, és mind a szélsőbal-, mind a szélsőjobboldal oroszbarát. A brit miniszterelnököt pedig úgy tűnik, jobban érdekli Gáza, és talán még a német példát is követi a katonai támogatás csendes visszavonásában. 

Zelenszkij egyedül marad, Németország gyakorlatilag azt sugallja neki, hogy Putyin feltételei szerint kössön békét, ami katasztrofális lenne Ukrajna, Európa és az egész Nyugat számára, összegezte a brit lap.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár 2024. július 18-án érkezik az Európai Politikai Közösség ülésének nyitó plenáris ülésére a dél-angliai Woodstockban található Blenheim-palotába (Fotó: AFP/Kin Cheung) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.