Fokozódik a turistaellenesség a spanyol szigetvilágban

Hétvégén ismét a tömegturizmus ellen tüntettek Mallorca és Ibiza strandjain.

2024. 08. 12. 14:24
Protest against mass tourism on Mallorca
11 August 2024, Spain, El Arenal: People hold a banner "#They occupy our beaches" on a beach in Mallorca in protest against mass tourism on the Balearic island. The protest took place near Ballemann 6, one of the main attractions for German tourists in the Arenal beach area on Mallorca. Photo: Clara Margais/dpa (Photo by Clara Margais / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Tüntetés Mallorcán Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz ember gyűlt össze hétvégén a Baleár-szigetek két tagja, Mallorca és Ibiza strandjain, hogy tiltakozzon a turistaáradat ellen. A megmozdulások célja az volt, hogy a túlnyomórészt német és brit turisták által látogatott tengerparti szakaszokat úgymond visszafoglalják a helyiek, így hívva fel a figyelmet arra, hogy ők is szeretnék élvezni otthonuk adottságait.

Palma de Mallorca városában a tüntetés egy olyan strandon zajlott le, amely a német turisták kedvencévé vált az elmúlt években. A tüntetők különféle üzeneteket tartalmazó transzparensekkel vonultak ki a helyszínre, hogy megértessék problémáikat a nyaralókkal. Egy nagy molinót is kifeszítettek, melyen a „Foglaljuk vissza a strandjainkat” felirat szerepelt. 

Nem tudunk normálisan élni, a közszolgáltatások itt egyre rosszabbak

– mondta a szervező Mallorca Platja Tour platform egyik önkéntese, utalva ezzel arra, hogy Mallorca tömegturizmus okozta telítettsége nemcsak a strandokon, hanem a városközpontokban, az utakon és a közszolgáltatásokban is érezhető. 

Ibizán a tüntettek hétvégén a helyiek a Ses Salines strandon, amiről azt mesélték az ott lévő újságíróknak, hogy egykor egy családias partszakasz volt, de mostanra a rengeteg turista miatt elviselhetetlenné vált, mozdulni sem lehet. 

2023 rekordévnek számított a Baleár-szigeteken a turizmus szempontjából, miután több mint 14 millió külföldi látogatott el a szigetcsoport tagjaira. Ez a tendencia idén is folytatódik, az év első felében már több mint hatmillióan érkeztek, ami nyolc százalékkal több mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. 

Mallorcán júliusban húszezer fős tüntetést tartottak a helyiek, melyen felhívták a figyelmet a kormány turisztikai modelljének problémáira. 

Az embereknek elsősorban abból van elegük, hogy a szigeteken már egész évben jelen van a túlzsúfoltság, az odaérkező rengeteg turista pedig negatív hatással van a helyiek életminőségére és a természetre is, nem beszélve arról, hogy a szigetlakók nem tudnak tisztességes lakhatáshoz jutni, mivel szinte minden lakástulajdonos rövid távra, nyaralóknak adja ki a lakását, ezzel a gyakorlattal pedig az egekbe emelte a hosszú távra bérelhető ingatlanok árát. 

A baleár kormány a tiltakozások hatására létrehozott egy fórumot az idegenforgalom és a civil társadalom képviselőinek részvételével, hogy közösen keressenek megoldásokat a problémára és megkezdjék a tömegturizmus korlátozását. Utóbbi érdekében már fokozták is az ellenőrzéseket, hogy az illegális szolgáltatásokat nyújtókat kiszűrjék. Aki például engedély nélkül adja ki a lakását nyaralóknak, az mostantól akár nyolcvanezer eurós bírsággal is számolhat.

Borítókép: Tüntetés Mallorcán (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.