Másfél hétre indultak, fél évre az űrben ragadhatnak

Kibontakozó viszály van láthatáron a NASA és a Boeing között.

2024. 08. 09. 11:41
WILMORE, Butch; WILLIAMS, Suni
Cape Canaveral, 2024. június 5.
Butch Wilmore (b) és Suni Williams, az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA asztronautái a kilövõállásra indulnak a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontban 2024. június 5-én. Wilmore és Williams a Boeing amerikai repülõgépgyártó vállalat elsõ, embert szállító ûrkapszulája, a Starliner elsõ legénységi tesztrepülésének elvégzésére vállalkozott. Az Atlas V hordozórakétával összekapcsolt Starliner a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) indult volna, a fellövését azonban az eredetileg kijelölt nap, május 10. óta többször elhalasztották. A két ûrhajós feladata, hogy az elsõ úton tesztelje az ûrkapszulát, mielõtt a NASA engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az ISS-re és vissza.
MTI/EPA/Cristobal Herrera
Wilmore és Williams a Boeing amerikai repülõgépgyártó vállalat elsõ, embert szállító ûrkapszulája, a Starliner elsõ legénységi tesztrepülésének elvégzésére vállalkozott. Fotó: Cristobal Herrera
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elején Butch Wilmore és Sunita Williams a Nemzetközi Űrállomásra indult (ISS) csupán egy „rövidebb”, nyolcnapos tesztküldetésre, azonban úgy tűnik, idén már nem fognak visszatérni. Kiutazásuk a NASA és a Boeing közös projektje volt, ugyanakkor nincs mindenki meggyőzve arról, hogy az űrhajósokat szállító Boeing Starliner biztonságos lenne a visszaútra. Már az induláskor lehetett tudni, hogy héliumszivárgás lépett fel a űrhajón és bár épségben megérkezett az ISS-re, azonban a problémákat is magával vitte: szelepmeghibásodás, illetve további héliumszivárgás is jelentkezett, illetve a manőverező hajtóművekből is a hírek szerint több leállt, egyet leszámítva ezeket sikerült újraindítani. 

A tervek szerint június 14-én tért volna vissza a Földre a Starliner, ám a NASA és a Boeing mérnökei úgy döntöttek, hogy inkább elhalasztják az utazást, és azóta még több alkalommal is halasztottak. A NASA részéről felmerült, hogy az augusztusra tervezett, később szeptemberre halasztott SpaceX által indítani tervezett járaton hagynának két helyet a kint ragadt űrhajósoknak. 

Az ISS (Fotó: Komka Péter)

A Guardian szerint azonban a NASA és a Boeing vezetése ezen durván össze is kapott. – Mindenesetre ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor a Boeingnek újra kell konfigurálnia a Starlinert úgy, hogy az emberek nélkül, önállóan is visszatérhessen a földre.

Borítókép: Az említett két űrhajós (Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.