A migránsok szerint Németország búcsút intett a befogadáspárti Willkommenskulturnak

A keletnémet Brandenburg tartományban vasárnap új regionális parlamentet választanak. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű bevándorlásellenes, jobboldali párt akár a szavazatok többségét is megszerezheti.

Forrás: BBC2024. 09. 21. 11:59
AfD Brandenburg election campaign closing
2024. szeptember 19., Brandenburg, Cottbus: Hans-Christoph Berndt, az AfD vezető jelöltje a brandenburgi tartományi választásokon, a színpadon beszél pártja egyik kampányrendezvényén az Oberkirchplatzon. A brandenburgi tartományi parlamenti választásra 2024. szeptember 22-én kerül sor. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 1-jén az AfD először nyert jelentős német választáson, miután az első helyen végzett Türingiában. Brandenburgban a közvélemény-kutatások szerint az AfD 28 százalékos támogatottsággal vezet – foglalja össze a helyzetet a BBC.

Az AfD támogatottságának csökkentése érdekében Olaf Scholz kancellár baloldali vezetésű kormánya hétfőn bevezette a migránsok ellenőrzését Németország összes határánál. Emellett növelni kívánja azoknak a személyeknek a kitoloncolását, akiknek a menedékkérelmét elutasítják. 

Ez nagyon más Németország, mint Angela Merkel idején volt – emlékeztet a BBC riportja. Csaknem egy évtizeddel ezelőtt a volt kancellár nem volt hajlandó lezárni a határokat a szíriai és afgán migránsok tömegei elől. Híresen azt mondta: „Wir schaffen das”, vagyis „Meg tudjuk csinálni”.

2015-ben és 2016-ban Németország körülbelül másfél millió migránst fogadott be, főként a Közel-Keletről. Őket „üdvözlő” feliratú táblákkal és mosolygó önkéntesek által osztogatott élelmiszerekkel és játékokkal fogadták a pályaudvarokon. Egy új német szó is született: „Willkommenskultur” vagyis „üdvözlő kultúra”, és sok német hirtelen büszke lett az ország új szerepére, mint a menekültek biztonságos menedékhelyére.

Ma ezek közül a menekültek közül sokan már maguk is németekké váltak a lap szerint, 2023-ban rekordot döntött a német állampolgárságot szerzők száma, kétszázezren kaptak német papírokat. A legnagyobb részük szíriai származású. Ők az új németek.

A „2015-ös generáció” a szakértők szerint sokan maradhattak volna Libanonban és Törökországban, de Németországba siettek, hogy új életet kezdjenek. Átlagosan fiatalabbak, mint a bennszülött népesség — 26 év az átlag szemben a német átlag 47 évvel – hívja fel a figyelmet a lap.

Az AfD felemelkedésével és a migránsokkal szembeni egyre keményebb hangnemmel azonban a 2015-ös „üdvözlő kultúra” ma már aligha lelhető fel.

Kevesebb migráns érkezik most Németországba, az új érkezők száma idén 22 százalékkal csökkent a 2023 azonos időszakához képest. De összességében 3,48 millió menekült él most az országban — több, mint bármikor az 1950-es évek óta. Egyharmaduk Ukrajnából származik.

Borítókép: 2024. szeptember 19., Brandenburg, Cottbus: Hans-Christoph Berndt, az AfD vezető jelöltje a brandenburgi tartományi választásokon, a színpadon beszél pártja egyik kampányrendezvényén az Oberkirchplatzon. A brandenburgi tartományi parlamenti választásra 2024. szeptember 22-én kerül sor (Fotó: AfP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.