Arcpirító amnéziában szenved a brit kormányfő

Az Egyesült Királyság nehezen tud reagálni a La Manche csatornán kialakult migránsválságra.

2024. 09. 15. 18:31
Sir Keir Starmer brit miniszterelnök
Sir Keir Starmer brit miniszterelnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Keir Starmer brit miniszterelnök első hivatalos római látogatása előtt kijelentette, hogy példaként tekint Olaszország azon tervére, amely szerint a tengerből kimentett migránsokat Albániába küldenék menedékjogi kérelmük elbírálására. A megbeszélés napirendjén kiemelt helyen szerepel majd a migráció és az, hogy az Egyesült Királyság mit tanulhat Olaszországtól – az Európai Unió azon tagországától, ahová a legtöbb migráns érkezik, így a legnagyobb bevándorlási krízissel néz szembe.

 

Az Olaszország által finanszírozott és irányított két központ évente akár 36 000 migránst is befogadhat. Az ott tartózkodók menedékjogot kérhetnek majd Olaszországban. Ha elutasítják őket, akkor kitoloncolás vár rájuk. Míg az albán kormány azt sugallta, hogy egy ilyen megállapodás csak Olaszországgal, a legközelebbi európai szövetségesével köthető, Starmer érdeklődést mutatott a kiszervezési modell iránt, és az európai politikai közösség júliusban, a Blenheim-palotában tartott csúcstalálkozóján tárgyalásokat folytatott olasz és albán kollégájával.

A BBC brit közmédia arról ír, hogy Starmer és Meloni ellentétes politikai oldalon állnak, azonban mindkettőjüknek fontos, hogy egy kulcsfontosságú európai kapcsolatra építsenek. Az ENSZ adatai szerint idén eddig alig több mint 43 ezren érkeztek, míg 2023-ban összesen csaknem 158 ezren. Néhányan Franciaországon keresztül próbálják folytatni útjukat, egészen Nagy-Britanniáig.

A jelek szerint Starmer súlyos amnéziában szenved, hiszen nem is olyan régen, a parlamenti választási kampányában még központi elem volt az úgynevezett Ruanda-terv meghiúsítása, amelyet még a konzervatív kormány dolgozott ki. 

Ennek keretében az Egyesült Királyságba illegálisan érkező migránsokat Ruandába telepítették volna át, amíg elbírálják a menedékkérelmüket. Ami a politikai ellenfél esetében felháborító és elvetendő példa volt, az most Olaszország esetében követendő példa a munkáspártiaknak. Szakértők szerint ezzel saját magából csinál bohócot a brit kormányfő.

Az Egyesült Királyság nehezen tud reagálni a La Manche csatornán kialakult migránsválságra, a Franciaországból érkezők száma pedig a tavalyinál is magasabb. Vasárnap nyolc ember halt meg, amikor egy hajó felborult a La Manche csatornán.

Borítókép: Sir Keir Starmer brit miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.