Elkészültek az albániai migránstáborok

Pár hét múlva megnyílhatnak az olasz kormány megbízásából Albániában épített migránstáborok – jelentette be Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a minisztertanács első ülésén. Az olasz jobbközép kormány továbbra is az illegális bevándorlás megfékezésén dolgozik, melynek már most kézzelfogható eredményei vannak – hansúlyozta Meloni.

2024. 08. 31. 17:33
Migrant reception centres to set operating on August 1st in Albania
LEZHE, ALBANIA - JUNE 5: Italian Prime Minister Giorgia Meloni (L) and Albanian counterpart Edi Rama (R) hold a joint press conference after visiting the migrant reception centers, which is currently under construction, in Lezhe, Albania on June 5, 2024. The center will be operational on August 1st within the scope of the agreement signed between Italy and Albania to strengthen cooperation in the field of migration. Olsi Shehu / Anadolu (Photo by Olsi Shehu / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Giorgia Meloni és Edi Rama Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-afrikai határszakasz ellenőrzésének köszönhetően 64 százalékkal csökkent az év eleje óta Itáliába érkezett migránsok száma a tavalyi évhez képest és 30 százalékkal a 2022-es évhez képest – ismertette a statisztikákat a kormányfő. Mint mondta, 

mindez hosszadalmas és fáradságos erőfeszítés eredménye egy rendkívűl összetett helyzetben, mellyel a jelenlegi kormánynak meg kell küzdenie.

Meloni szerint az olasz kormány migrációs politikájának következtében kialakult irányváltás nemcsak Olaszországban, hanem Európában is érzékelhető. Korábban csak a migránsok elosztásáról folyt a vita a 27 tagország között. 

Az olasz kormányfő arra is emlékeztetett, hogy az Európai Tanács első ülésén jóváhagyott stratégiai terv is merít az olasz modellből, ami a kontinens külső határainak védelméről, a tömeges illegális bevándorlás megállításáról, a jobb életre vágyó emberek kétségbeesésén meggazdagodni igyekvő emberkereskedelem felszámolásáról szól.

Meloni azt is elmondta, a sikeres migrációs politika az észak-afrikai országokkal, a Tunéziával és Líbiával kötött működőképes megegyezések eredménye. Következésképpen radikálisan visszaesett az érkezők és egyben a tengeri balesetben elhunytak száma is. Meloni azt is elmondta, büszkék arra, hogy bebizonyosodott, amit mindig is állítottak, hogy az indulások számának csökkenése az elhalálozások arányát is csökkenti. 

A migráció elleni harc következő állomása az albániai migránstáborok megnyitása, melyre pár héten belül sor kerül

– közölte a kormányfő. Az albániai migránsközpontról Giorgia Meloni és Edi Rama albán miniszterelnök között született megállapodás tavaly novemberben. Az olasz kormány célja, hogy a tengeren keresztül érkező migránsokat ne Olaszországban, hanem egy unión kívüli országban helyezzék el. Az olasz hatóságok mindeddig Olaszországba szállították a Földközi-tengeren keresztül érkező illegális bevándorlókat, a tábor megnyitásától kezdődően azonban többségük a menedékkérelem elbírálása idejére az albániai központban lesz elhelyezve. 

A kormány célja ezzel, hogy tehermentesítse az olasz központokat és elrettentse az Afrikából induló tömegeket. 

A tervek szerint augusztus elején kellett volna megnyitnia a két központnak. A minisztertanács ülésén Meloni arról is beszámolt, hogy a Matteo Piantedosi belügy- és Guido Crosetto védelmi miniszter koordinálásával zajló munkálatok nehézségekbe ütköztek, de immár a végéhez érkeztek. 

A migrációs központ potenciális sikerét az is bizonyítja, hogy a felállítása ellen mozgósított nemcsak az európai baloldal, hanem a nemzetközi civil szervezetek is

– mondta Meloni. Az Albánia és Olaszország között született megállapodást a kezdetektől azzal támadta a baloldal, hogy a jobbközép kormány koncentrációs tábort épít. Vasárnap a Lifeline német civil szervezet delegációt küldött Albániába, hogy felülvizsgálja a migránsközpont körülményeit. Az olasz kormányfő a minisztertanács ülésén azt is elmondta, hogy a baloldali akadékoskodások ellenére a legtöbb uniós állam példaértékűnek tartja a Róma által életre hívott innovációs megoldást. A migrációs politikával kapcsolatban a kormányfő hozzáfűzte, büszkék arra, hogy az észak-afrikai országokkal közösen létrehozott úgynevezett Mettei-terv elindításával Olaszország újra a Földközi-tenger térségének stratégiai középpontjává vált. 

Borítókép: Giorgia Meloni és Edi Rama (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.