Éhségsztrájkkal tiltakoznak a szaharai migránsok a madridi reptéren

Menedékjogot kértek, de attól tartanak, hogy a spanyol kormány kitoloncolja őket.

2024. 09. 23. 18:29
Passengers stand in terminal 4 of Adolfo Suarez Madrid–Barajas Airport in Madrid on July 19, 2024, amid massive global IT outage. Airlines, banks, TV channels and other business across the globe were scrambling to deal with one of the biggest IT crashes in recent years on July 19, 2024, caused by an update to an antivirus program. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Illusztráció. A Barajas repülőtér Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éhségsztrájkolnak az illegális migránsok a madridi repülőtéren. Szaharai származású emberek mintegy 29 fős csoportja arra panaszkodik, hogy egészségtelen körülmények között tartják őket fogva hetek óta a Barajason, és azt követelik Spanyolországtól, hogy teljesítse kötelezettségét és adjon számukra menedékjogot. 

A tiltakozást több Madridban élő rokonuk is támogatja, akik hétvégén a belügyminisztérium épülete előtt gyűltek össze, hogy követeljék hozzátartozóik kiengedését a reptérről. 

Mivel attól tartanak, hogy kitoloncolják őket, transzparenseiken olyan feliratok szerepeltek, mint például „menedékre van szükségük, nem kitoloncolásra”.

Emellett felhívták a figyelmet a reptéri várószobákban fennálló embertelen körülményekre is. Állításuk szerint az ott tartott emberek nem látnak napfényt, ráadásul ágyi poloskákkal kénytelenek együtt élni, ami miatt mindannyian tele vannak csípésekkel. Szerintük felháborító, hogy rokonaikat az őket sújtó bizonytalanság mellett ilyen higiéniai körülmények között tartják bezárva. 

Állítólag egy összesen negyvenfős csoport menedékjogáról van szó, akik között nők, gyerekek, idősek vannak, valamint egy rákos beteg is. Közülük 29-en vállalták, hogy éhségsztrájkba kezdenek, hogy elérjék céljukat és elkerüljék a deportálást. Úgy tudni, hogy mindannyian Marokkóból menekültek el Spanyolországba, mert ott aktivista tevékenységük miatt üldözték őket, így nem térhetnek vissza. Szerintük a spanyol kormány nem veszi figyelembe különleges helyzetüket, sem az általuk bemutatott bizonyítékokat.

Borítókép: Illusztráció. A Barajas repülőtér (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.