Kelemen Hunor: A közbirtokossági perek leállításához egyértelművé kell tenni a vonatkozó törvényt

Romániában a vonatkozó törvényt kell módosítani, egyértelművé tenni ahhoz, hogy le lehessen állítani azokat a pereket, amelyeket a román állam indít a visszaszolgáltatott közbirtokossági birtokok tulajdonosai ellen – nyilatkozta a Maszol hírportálnak adott interjúban Kelemen Hunor.

2024. 09. 23. 18:27
Kelemen Hunor, a párt elnöke beszédet mond a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kolozsvári ülésén 2024. június 27-én
Kelemen Hunor, a párt elnöke beszédet mond a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kolozsvári ülésén 2024. június 27-én Fotó: MTI/Kiss Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét az ozsdolai közbirtokosság ügyében hozott bírósági ítélet kapcsán kérdezte a riporter, emlékeztetve, hogy számos olyan per van Romániában, amikor a román állam nevében a pénzügyminisztérium vagy más intézmény megpróbálja visszaperelni az egykori tulajdonosoknak visszaszolgáltatott birtokot.

A kézdiszéki Ozsdola közbirtokossága perében a kézdivásárhelyi bíróság keddi alapfokú ítéletében a több mint 2500 hektár erdő állami tulajdonba való visszahelyezéséről döntött. 

A felperes azt állította: az ozsdolai közbirtokossági erdők és legelők nem az 1948-as kommunista államosítás során kerültek a román állam tulajdonába, hanem már korábban kisajátították őket. A védelem ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a két világháború közötti kisajátítást nem fejezték be.

A kisajátítás időpontja azért fontos, mert a kommunista diktatúra bukása után elfogadott romániai restitúciós törvények csak a kommunisták által végzett kisajátításokra nyújtottak jogorvoslatot. 

Én azt gondolom, az igazság a mi oldalunkon van

 – mondta a Maszol-videóinterjúban Kelemen Hunor.

Ezt akkor tudjuk rendezni, ha a törvényt még egyértelműbbé tesszük, hogy ezekben az esetekben nem lehet figyelembe venni azt, hogy mi volt a kommunista államosítás előtt, mert akkor ennek a történetnek nem lesz soha vége

 – húzta alá. 

Emlékeztetett: a jogszabály a kommunista hatóságok által végrehajtott 1948–49-es államosítást adja meg referenciapontként, míg Romániában 1921-ben volt egy földreform, amikor közbirtokossági földeket is elvettek és valamiféle kárpótlást is adtak, ami a telekkönyvben is szerepel.

 Az RMDSZ elnöke szerint erre utal az ozsdolai perben hozott bírósági ítélet is, amikor leszögezi: egyszer már kártérítést kapott a közbirtokosság.

Igen ám, de ez úgy hülyeség, ahogy van. Mert a törvény nem az 1921-es földreformra megy vissza

 – jelentette ki az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy a jogszabály az 1948-as államosításkor elvett javakra vonatkozik. Kifejtette: a bíróság által alkalmazott logika mentén bármelyik korábbi állapothoz, az 1914-eshez vagy 1848-ashoz is vissza lehetne menni, és akkor soha nem lenne megállás. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek partnereket kell szereznie a bukaresti parlamentben a törvénymódosításhoz. 

Erre a parlamenti választások után lesz lehetőség, ezért is akar a szövetség kormányra kerülni – mondta.

Felidézte: a közbirtokossági visszaszolgáltatásokról szóló törvénnyel a törvényhozóknak az volt a szándéka, hogy a kommunisták által elkobzott vagyont visszaszolgáltassa az egykori tulajdonosoknak. 

Ezt az elvet kell érvényesíteni, és ha van kiskapu, amit felfedeztek rá huszonvalahány évre egyesek, akkor azt a kiskaput most be kell zárni

 – húzta alá az RMDSZ elnöke. Romániában számos közbirtokosság és magánszemély ellen indítottak pert a román állam különböző intézményei arra hivatkozva: korábban nem törvényesen szolgáltatták vissza nekik a román kommunista hatóságok által elkobzott – általában több száz, sőt több ezer hektárt kitevő, nagy értékű – tulajdonukat.

Borítókép: Kelemen Hunor, a párt elnöke beszédet mond a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szövetségi Képviselők Tanácsának kolozsvári ülésén 2024. június 27-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.