Matteo Salvini most is megvédené hazáját az illegális bevándorlóktól

Újabb fejezethez ért a Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes elleni bírósági per. Szombat délelőtt folytatódott a palermói bíróságon a Liga főtitkára, volt belügyminiszter ellen indított eljárás az Open Arms civil hajó ügyében. Salvini ezúttal nem jelent meg a bírák előtt. Hat év börtönt javasoltak a jobboldali politikus ügyében.

2024. 09. 14. 15:53
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liga kormánypárt elnöke ellen túszejtés vádjával indult bírósági eljárás, amiért 2019 augusztusában, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányának idején 19 napig nem jelölt ki biztosított kikötőt az Open Arms civil hajó számára, melynek fedélzetén 147 illegális migráns tartózkodott. Végül az agrigentói ügyészség adott engedélyt a civil hajónak a kikötésre. Matteo Salvini – mint a korábbi kihallgatások során – most is úgy nyilatkozott:

nem változtatta meg álláspontját, ma is ugyanúgy járna el, mint akkor. Meggyőződése, hogy a határvédelem nem minősülhet bűncselekménynek.

A Salvini elleni per lefolytatására kijelölt Calogero Ferrara ügyész a vádemelés során arra hivatkozott, 

hogy a nemzetközi egyezmények szerint tengeri mentés esetén még feltételezett, vagy valós bűnözők, vagy terroristák sem maradhatnak a nyílt vízen. Őket is meg kell menteni.

Hozzátette, a biztonságos mentési művelet a szárazföldön ér véget. Az olasz hatóságok feladata egy biztos kikötő kijelölése, akkor is, ha az nem feltétlenül a legközelebbi kikötő. Úgy vélte, ezt kellett volna tenni az akkori kormánynak is. Azt is hangsúlyozta, a korábban kihallgatott miniszterek és hivatalnokok tanúvallomásai sem támasztják alá, hogy tudomásuk lett volna arról, hogy az Open Arms civil hajó fedélzetén terroristák, fegyverek vagy propagandaanyag érkezett volna Olaszországba. Marzia Sabella palermói helyettes ügyész vádiratában azt hangsúlyozta, hogy az emberi jogok a határok védelme felett állnak.

Matteo Salvini a Libero újságnak adott interjújában úgy nyilatkozott, reméli, hogy a józan ész fog győzni. Szerinte a határvédelem nem számíthat bűncselekménynek, és leszögezte, hogy újra ekképpen döntenek. 

Tiszteletben tartottam a szavazóknak tett ígéretemet, akik azt kérték, hogy állítsam le az illegális bevándorlást

– mondta a Liga vezére. Salvini azt is hangsúlyozta, hogy belügyminisztersége idején minimálisra csökkent a Földközi-tengeren bekövetkezett tragédiák száma is. Salvini egyúttal bejelentette azt is, hogy az elkövetkező két hétvégén több olaszországi városban is aláírásokat gyűjt majd a pártja, hogy a bíróság is világos képet kapjon ebben a kérdésben. 

Giulia Bongiorno, Salvini védőügyvédje úgy nyilatkozott, a vádemelés megfogalmazása is azt bizonyítja, hogy politikai perről van szó, hiszen a korabeli kormány migrációs biztonsági csomagját támadja.

A bírák szerint először biztos kikötőt kell kijelölni, majd azt követően egyeztetni az újraelosztásról a tagországok között. Salvini ellentétesen járt el, de döntése a kormány irányvonalát követte, tehát politikai perről van szó

– mondta Bongiorno. Antonio Tajani külügyminiszter egy interjúban elmondta, bízik abban, hogy a bíróság végre elismeri, hogy Salvini a törvények szerint járt el.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.