A titokzatos bakui orosz–német találkozó – újraindult a Pétervári párbeszéd?

Hivatalosan a német–orosz párbeszéd ugyan már évek óta lezárult, de a Kreml magas rangú képviselői továbbra is kapcsolatban vannak a német politika befolyásos képviselőivel. A következő kétoldalú tárgyalásokra a jövő héten Bakuban kerül sor, tudta meg a Tagesschau.

Forrás: Tagesschau2024. 10. 16. 18:19
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a 2022. február 18-i brüsszeli sajtótájékoztatón, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig 2022. február 18-án részt vesz a moszkvai sajtótájékoztatón
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a 2022. február 18-i brüsszeli sajtótájékoztatón, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig 2022. február 18-án részt vesz a moszkvai sajtótájékoztatón Fotó: Sergei Guneyev Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 20-án este az azeri főváros, Baku egyik elegáns ötcsillagos szállodájában találkozik a német és az orosz delegáció. A vacsora után pedig másnap a német–orosz együttműködésről szóló megbeszéléseket tervezik, írta értésüléseire hivatkozva a Tagesschau.

Heiko Maas német külügyminiszter beszédet mond a "Pétervári Párbeszéd" német-orosz fórumon a Steigenberger Grandhotel Petersbergben 2019. július 18-án a nyugat-németországi Bonn melletti Koenigswinterben
Heiko Maas német külügyminiszter beszédet mond a Pétervári párbeszéd német–orosz fórumon a Steigenberger Grandhotel Petersbergben 2019. július 18-án a nyugat-németországi Bonn melletti Koenigswinterben (Fotó: AFP/Ina Fassbender)

A találkozó egy orosz programfüzetben szerepel, amely a Pétervári párbeszéd hivatalos logóját viseli, és azt a Die Zeit című hetilap és az ARD politikai magazinja is elemezte.

A találkozó politikailag rendkívül veszélyes, mivel az aláásná Németország hivatalos külpolitikáját, amely Oroszország politikai elszigetelésére törekszik. Ezt erősíti meg a tény, hogy a programban felsorolt nem orosz résztvevők egyike sem erősítette meg az információkat.

A Pétervári párbeszédet 2001-ben Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök indította el, aminek célja a német és az orosz civil társadalom közötti közeledés volt.

Miután Oroszország 2021-ben a párbeszédben részt vevő szervezeteket nem kívánatosnak nyilvánította, Németország hivatalosan leállította a párbeszédet. 

 

Prominens nevek a résztvevők listáján

A program szerint a bakui találkozón részt vesz Matthias Platzeck, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) volt elnöke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke, a kereszténydemokrata Ronald Pofalla, a szövetségi kancellária volt vezetője és Martin Hoffmann, a Pétervári párbeszéd volt ügyvezető igazgatója. Két svájci állampolgár is szerepel a résztvevők között: Tim Guldimann, Svájc volt berlini nagykövete és Thomas Greminger, az EBESZ volt főtitkára, jelenleg a szintén a svájci állam által finanszírozott Genfi Biztonságpolitikai Központ igazgatója. Greminger a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában korábban rámutatott az Oroszországgal folytatott „bizalmas párbeszédformák” szükségességére.

Armin Laschet a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt egykori vezetője és volt kancellárjelölt
Armin Laschet, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt egykori vezetője és volt kancellárjelölt (Fotó: AFP/John Macdougall)

A programban résztvevőként szerepel Armin Laschet Bundestag-képviselő és külpolitikus, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt pártelnöke is. A német sajtóorgánumok kérdésére azonban Laschet munkatársa tagadta a politikus találkozón való részvételét.

Ronald Pofalla, Matthias Platzeck és Tim Guldimann a Zeit és az ARD megkeresésére nem válaszoltak.

A svájci Thomas Greminger azt írta, hogy minden kapcsolat „valószínűleg magánkezdeményezés eredménye” és nem erősítette meg, de nem is cáfolta a találkozó tényét és az azon való részvételét. Martin Hoffmann hasonlóan válaszolt.

A program szerint az orosz résztvevők között lesz Viktor Zubkov, Oroszország volt miniszterelnöke és Vlagyimir Putyin régi harcostársa is. Zubkov az Oroszországi Föderáció aktív első osztályú állami tanácsosa, amely az orosz köztisztviselők legmagasabb rangja, emellett 2008 óta az állami tulajdonú Gazprom-csoport felügyelőbizottságának elnöke.

 

Egy EU által szankcionált orosz is részt vesz a találkozón

Valerij Fadejev is szerepel a résztvevők listáján, ő az orosz elnöki emberi jogi tanács elnöke és Putyin tanácsadója. Az Európai Unió szankciós listáján Fadejev azért szerepel, mert a vád szerint dezinformációt és propagandát terjesztett Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújának igazolására.

Valerij Fadejev, az Expert Media Holding vezérigazgatója részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon
Valerij Fadejev, az Expert Media Holding vezérigazgatója részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (Fotó: Anadolu/AFP/Sergei Mihailicenko)

Mihail Svidkoj – aki szintén szerepel a bakui résztvevők között – Putyin külfölddel való kulturális együttműködésért felelős különmegbízottja, kijelentette, hogy az október 20–21-re tervezett találkozó informális jellegű.

A bakui találkozó magánjellegével kapcsolatos kételyek azonban nemcsak azért jogosak, mert az orosz programban a Pétervári párbeszéd hivatalos logóját használják, és azon magas rangú orosz állami képviselők is részt vesznek, hanem mert egy nyilvános pályázati felhívásra is bukkantak, amelyet a szentpétervári állami egyetem írt ki, és amely a Szentpétervári Párbeszéd Fórum szervezésére keres szolgáltatókat.

 

Kinek az érdeke?

A Zeit és az ARD szerint egy bizalmas találkozóra már hat hónappal korábban, 2024. április 21-én is sor került, szintén Bakuban. Az azonban továbbra sem világos, hogy mely „német szakértők” vettek részt az áprilisi találkozón, és kik tervezték az októberi találkozót.

Stefan Meister, a Német Külkapcsolati Tanács Oroszország-szakértője szerint az orosz delegáció olyan emberekből áll, akik „Putyin birodalmi, agresszív ideológiájával összhangban érvelnek és cselekszenek”. 

Nem az egyensúly megteremtésében érdekeltek, hanem az orosz érdekek érvényesítésében, írta a Tagesschau.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a 2022. február 18-i brüsszeli sajtótájékoztatón, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig 2022. február 18-án részt vesz a moszkvai sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Sergei Guneyev/Johanna Geron)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.