Az orosz gazdaság megérezte a hadi kiadásokat, de a háborút fenn tudja tartani

A hatalmas katonai kiadások és a nagy munkaerőhiány ellenére Oroszország gazdasága még mindig képes fenntartani a háborút.

Forrás: The Washington Post2024. 10. 27. 11:37
Vlagyimir Putyin orosz elnök megöleli Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára Puli nevű kutyáját az erkélyükön
Vlagyimir Putyin orosz elnök megöleli Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára Puli nevű kutyáját az erkélyükön Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország gazdasága meglepő módon a szankciók ellenére is elkerülte az EU által vizionált válságot. A foglalkoztatás szinte teljes, a bérek is növekedtek. Janek Kesselmann, az Észt Katonai Hírszerző Központ parancsnokhelyettese elmondta, hogy az oroszok csaknem negyvenezer főt vesztettek az elmúlt időszakban. 

Putyin hatalmas katonai költségvetési ráfordítással próbálja pótolni a háborúban elesett katonákat, beleértve a magas katonai béreket is. Az üzleti szektor képtelen versenyezni a katonai fizetésekkel, ami munkaerőhiányt okoz. Az orosz statisztikai hivatal, a Rosstat, arról számolt be, hogy az ország munkanélküliségi rátája júniusban 2,4 százalékra csökkent.

A jelentések szerint a reálbérek 12,9 százalékkal nőttek az első fél évben, a legszegényebb munkavállalók jövedelmei pedig 67 százalékkal emelkedtek. 

Alexander Tkachyov, egy orosz mezőgazdasági vállalkozó aggodalmát fejezte ki a magas bérek miatt, amelyeket a tehenészetek munkásai követelnek, akik így már havi hatszázezer forintnak megfelelő rubelt szeretnének keresni, ami egy kezdő informatikus bérével egyenlő.

Nekünk nincsenek ilyen pénzeszközeink. És valószínűleg a közeljövőben sem lesznek

 – mondta egy moszkvai agráripari kiállításon.

Anton Petrakov, a Yandex Taxi vezetője a múlt hónapban egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon azt mondta, hogy Oroszországban 130 ezer taxisofőr hiányzik. A Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének e havi felmérése szerint a cégek 82,8 százalékának nehézséget okoz a munkavállalók bevonzása.   

Az orosz gazdaság jövője kérdéses, hiszen sok elemző aggasztónak tartja a gazdaság terheltségét. Az amerikai és nyugati szankciók ellenére Oroszország számára a háborús költségek fedezése jelenleg nem jár az Európa Unió által várt terheléssel, de a fenntarthatóság hosszú távon komoly kihívások elé állíthatja az országot.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megöleli Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára Puli nevű kutyáját az erkélyükön (Fotó:AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.