Észak-Korea tagadja, hogy csapatokat küldene Moszkvának, Szöul ellenlépéseket fontolgat

Észak-Korea tagadta hétfőn, hogy csapatokat küld Oroszországnak az ukrajnai háborúban való részvételre, sőt, Phenjan egyik képviselője az ENSZ-ben „alaptalan pletykának" nevezte Szöul állítását.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 12:32
Az Airbus Defense and Space műholdfelvételét mutatja az orosz Ussuriysk katonai létesítményről, ahol a NIS szerint észak-koreai személyzet gyűlt össze a gyakorlótéren 2024. október 16-án
Az Airbus Defense and Space műholdfelvételét mutatja az orosz Ussuriysk katonai létesítményről, ahol a NIS szerint észak-koreai személyzet gyűlt össze a gyakorlótéren 2024. október 16-án Fotó: Airbus Defense and Space Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ami az Oroszországgal való úgynevezett katonai együttműködést illeti, küldöttségem nem érzi szükségét, hogy kommentálja ezeket az alaptalan, sztereotip pletykákat” – mondta egy észak-koreai képviselő az ENSZ-közgyűlés ülésszakán hétfőn késő este, írta az MTI.

Szöul állításai „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság imázsának beszennyezésére és a két szuverén állam közötti legitim, baráti és együttműködő kapcsolatok aláásására irányulnak” – tette hozzá. 

A dél-koreai külügyminisztériumba a minap már bekérették Oroszország szöuli nagykövetét, hogy magyarázatot követeljenek tőle az ügyben.

Kim Hong-kyun (R) látható, amint a dél-koreai külügyminisztériumban beszél Georgij Zinovjev (L) dél-koreai orosz nagykövettel a szöuli külügyminisztériumban
Kim Hong-kyun (R) látható, amint a dél-koreai külügyminisztériumban beszél Georgij Zinovjev (L) dél-koreai orosz nagykövettel (Fotó: AFP/ Dél-koreai külügyminisztérium)

A szöuli elnöki Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) ülést hívott össze a helyzet értékelésére, miután a Nemzeti Hírszerző Szolgálat jelentése szerint Észak-Korea úgy döntött, hogy mintegy 12 ezer katonát küld Oroszország segítségére, és ebből mintegy 1500-at már Oroszország távol-keleti részén állomásoztat. A jelentésében műholdfelvételeket is közzétett, amelyeken állítása szerint a már ott lévő csapatok láthatóak. 

Az NSC szerint a fejlemény „jelentős biztonsági fenyegetést” jelent mind Dél-Korea, mind a nemzetközi közösség számára, és „durva megsértése” azoknak az ENSZ biztonsági tanácsi határozatoknak, amelyek tiltják a katonai együttműködést Észak-Koreával. 

Ezzel párhuzamosan Kim Tedzso nemzetbiztonsági tanácsadó egy keddi tájékoztatón azt mondta: Dél-Korea az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés szintjéhez igazodva ellenlépéseket fog tenni, de részletekbe nem bocsátkozott. Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy Dél-Korea támadó fegyvereket szállítson Ukrajnának – jelentette a Yonhap hírügynökség a szöuli elnöki hivatalra hivatkozva.

Borítókép: Az Airbus Defense and Space műholdfelvételét mutatja az orosz Ussuriysk katonai létesítményről, ahol a NIS szerint észak-koreai személyzet gyűlt össze a gyakorlótéren 2024. október 16-án (Fotó: AFP/ Airbus Defense and Space)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.