Funkcionális analfabéták az amerikai egyetemisták

Aggasztó jelenségre figyeltek fel az elmúlt évtizedben az amerikai elitegyetemek professzorai: a hallgatóik gyakorlatilag képtelenek könyvet olvasni. A probléma, legalábbis részben, a közoktatás átalakulásában rejlik.

2024. 10. 22. 10:10
Könyvet olvasó lány (Illusztráció, forrás: Pixabay)
Könyvet olvasó lány (Illusztráció, forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedben az amerikai elitegyetemek professzorai aggasztó tendenciát figyeltek meg: a hallgatók egyre inkább küszködnek a kötelező olvasmányokkal – számol be róla a The Atlantic amerikai magazin. Nicholas Dames, a Columbia Egyetem irodalomprofesszora szerint a diákok immár úgy érkeznek az egyetemre, hogy nem tudnak elejétől a végéig elolvasni egy könyvet. Mint elmondta, az okra az egyik diákjával folytatott beszélgetés világított rá, aki szerint a középiskolában soha nem kérték tőle, hogy elolvasson egy teljes könyvet, helyette inkább kivonatokat, verseket és cikkeket olvastatnak.

A probléma nem csak a Columbia Egyetemen jelentkezik. Számos más neves intézményben, mint a Princeton, a Virginia Egyetem vagy a Georgetown, hasonló tapasztalatokról számolnak be az oktatók. A diákok nehezen tudnak koncentrálni hosszabb szövegekre, szűkebb a szókincsük, és kevésbé kitartóak a kihívást jelentő olvasmányokkal szemben.

A jelenség egyik nyilvánvaló magyarázata az okostelefonok elterjedése. A tinédzserek folyamatos figyelemelterelésnek vannak kitéve, ami megnehezíti a hosszú, elmélyült olvasást. Az adatok azt mutatják, hogy a középiskolások egyre kevesebb könyvet olvasnak szabadidejükben, kedvtelésből.

Az oktatási rendszer változásai is hozzájárultak a problémához. A rövid, informatív szövegekre és a standardizált tesztekre fókuszáló oktatási programok miatt sok iskolában a teljes könyvek helyett rövidebb szövegrészleteket olvastatnak a diákokkal.

A probléma már az alsóbb szintű oktatásban kezdődik, hiszen a kétévente végzett országos felmérések következetesen azt mutatják, hogy az amerikai gyerekek kétharmada nem tud készségszinten olvasni – mutat rá a Scientific American tudományos hírportál cikke.

A helyzet olyan súlyossá vált, hogy egyes egyetemi professzorok kénytelenek csökkenteni az olvasmánylistákat és az elvárásaikat. Például a Berkeley Egyetemen Victoria Kahn professzor a korábbi heti 200 oldal helyett most már alig feleannyit ad fel olvasásra. A Columbia Egyetemen is módosították a kötelező olvasmányok listáját, hogy több időt hagyjanak az egyes művek alaposabb feldolgozására.

A probléma nem csupán készségbeli, hanem értékrendbeli változást is tükröz. A mai diákok jobban aggódnak a karrierlehetőségeik miatt, és kevésbé tartják fontosnak a könyvolvasást. Sokan úgy tekintenek rá, mint egy elavult tevékenységre, hasonlóan a bakelitlemezek hallgatásához.

A helyzet súlyos következményekkel járhat. Az olvasás nemcsak a kiadók számára fontos, hanem azért is, mert fejleszti az empátiát, a kritikus gondolkodást és az önreflexiót. Az elmélyült olvasás olyan mentális készségeket stimulál, amelyeket a felületes vagy rövidebb szövegek olvasása nem tud helyettesíteni.

Bár a helyzet aggasztó, néhány professzor látja a változás előnyeit is. A rövidebb művek lehetővé teszik a nyelv finomságainak alaposabb vizsgálatát, és az oktatók több időt fordíthatnak arra, hogy megtanítsák a diákoknak, hogyan olvassanak hatékonyan.

Borítókép: Könyvet olvasó lány (Illusztráció, forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.