Mr. Bean iskolájába több mint egy évszázad után vittek vissza egy könyvet

Száztizenhárom év után került vissza egy kötet egy nagy-britanniai iskolai könyvtárba.

2024. 10. 20. 6:21
Régi könyvek (Illusztráció, forrás: Pixabay)
Régi könyvek (Illusztráció, forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő történet bontakozott ki nemrégiben Nagy-Britanniában, amikor egy több mint egy évszázada kikölcsönzött könyv végre visszakerült eredeti rendeltetési helyére. A Byron költészete című kötetet egy walesi férfi találta meg Carmarthenshire-ben, és úgy döntött, visszajuttatja jogos tulajdonosának, a cumbriai St. Bees iskolának – írja a The Guardian brit napilap.

A kék vászonkötésű könyvben Leonard Ewbank neve szerepel, 1911. szeptember 25-i dátummal. Ewbank, aki 1893-ban született, 1902 és 1911 között volt a St. Bees diákja, mielőtt az oxfordi Queen’s College-ban folytatta volna tanulmányait. Sorsa azonban hamarosan tragikus fordulatot vett: gyenge látása ellenére 1915-ben besorozták, és 1916. február 23-án egy fejlövés következtében életét vesztette az első világháború ypresi csatamezőjén.

Andrew Keep, a St. Bees igazgatója rendkívül megtisztelőnek nevezte a könyv visszatérését.

Hihetetlen, hogy a St. Bees történelmének egy darabja ennyi év után visszakerült hozzánk

– fogalmazott az igazgató.

A St. Bees 430 éves múltra tekint vissza. Jelenleg is működik bentlakásos és nappali tagozatos intézményként, és

olyan híres öregdiákokkal büszkélkedhet, mint Rowan Atkinson színész, vagy ahogy legtöbben ismerik, Mr. Bean.

Nem a Byron költészetéről szóló mű az egyetlen, amely hosszú (és kalandos) úton talál vissza az intézménybe, ahonnan kikölcsönözték. Idén májusban Sir Arthur Conan Doyle A menekültek című történelmi regényének finn fordítását 84 év késéssel vitték vissza a helsinki Oodi központi könyvtárba. A határidő 1939. december 26. lett volna, azonban néhány héttel korábban a szovjet csapatok megtámadták az országot, így kikölcsönzőjének valószínűleg nem a könyv volt a legnagyobb gondja – tett tanúbizonyságot megértő hozzáállásáról Heini Strand, az intézmény egyik könyvtárosa.

A fentiekhez képest eltörpül az a mindössze 47 éves késés, amivel a Kenuépítés üvegszálas műanyagból című, kétségkívül igen érdekes kötet visszatért a Nagy-Britanniához tartozó Orkney-szigetek könyvtárába, ahonnan kikölcsönözték – számolt be róla a BBC.

Szerencsére nem számítunk fel késedelmi díjat

– kommentálta az esetet a könyvtár egyik munkatársa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.