Sulyok Tamás: Magyarország és az EU számára is kulcsfontosságú, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen

Szerb–magyar államfői csúcstalálkozót tartottak Belgrádban. Sulyok Tamás az Alekszandar Vucsics szerb elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: Ideje lenne a Nyugat-Balkánnak húsz éve tett ígéretet beváltani.

2024. 10. 28. 11:40
Alekszandar Vucsics szerb elnök(b) fogadja Sulyok Tamás magyar köztársasági elnököt (J) (Fotó: Csudai Sándor)
Alekszandar Vucsics szerb elnök(b) fogadja Sulyok Tamás magyar köztársasági elnököt (J) (Fotó: Csudai Sándor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sulyok Tamás szerbiai látogatása folytatásaként Belgrádba érkezett. A balkáni ország fővárosa már vasárnap este felkészült a magyar köztársasági elnök fogadására. Belgrád több pontját is ellepték a magyar zászlók.

Sulyok Tamás közösségi oldalán is megosztotta a Belgrádban látható óriási magyar lobogóról szóló képet. 

Magyarok Belgrádban

 – olvasható a köztársasági elnök bejegyzésében.

Sulyok Tamás köztársasági elnök (B) és Alekszandar Vucsics szerb államfő (J) Belgrádban (Fotó: Csudai Sándor)
Sulyok Tamás köztársasági elnök (b) és Alekszandar Vucsics szerb államfő (b) Belgrádban (Fotó: Csudai Sándor)

Hétfőn délelőtt Alekszandar Vucsics katonai tiszteletadás mellett fogadta a magyar köztársasági elnököt. 

Sajtótájékoztatójukon Sulyok Tamás kiemelte: 

Van egy magyar közmondás, miszerint a szerencse hozza, de a szükség próbálja meg a jó barátokat. A magyar–szerb barátságot nem a szerencse hozta. Ezt mi magunk választottuk, és meg is dolgoztunk érte az évszázadok során.

Sulyok Tamás köztársasági elnök (B) és Alekszandar Vucsics szerb államfő (J) Belgrádban (Fotó: Csudai Sándor)
Sulyok Tamás köztársasági elnök (b) és Alekszandar Vucsics szerb államfő (j) Belgrádban (Fotó: Csudai Sándor)

A köztársasági elnök hozzátette: A szükség viszont többször próbálta, és próbálja most is, de büszkén mondhatom, hogy tartósnak bizonyul.
Magyarország köztársasági elnökeként a harmadik hivatalos látogatása – a római Szentszék és Bécs után – ide, Belgrádba vezetett. Szerbiára ugyanis nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekintünk – mondta.
Magyarország és az EU számára is kulcsfontosságú, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. Szerbia felvétele nélkül ugyanis a Balkán nem stabilizálható – jelentette ki. Kiemelte:

Ezért Magyarország minden politikai és szakmai segítséget megad a csatlakozási folyamat mielőbbi sikeréhez. Úgy vélem, hogy ideje lenne a Nyugat-Balkánnak húsz éve tett ígéretet beváltani.

A térséget érő jelenkori kihívások mindannyiunkat érintik, vagyis közösek. Ezért csak közösen érdemes ezeket kezelni. Szerbia és Magyarország példát mutat ebben. Együttműködésünk számos konkrét eredménnyel jár mind a gazdasági, mind pedig a kulturális területen – fejtette ki a köztársasági elnök.

Nincs magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, ahogy szerb energiabiztonság sincs Magyarország nélkül. Egymásra vagyunk utalva

 – húzta alá Sulyok Tamás.
Szerbia megbízható partner és tranzitország, így potenciálisan a déli irányú földgázszállítás mennyiségi növelése is lehetséges, nem beszélve a tervezett új kőolajvezetékben rejlő lehetőségekről – hangsúlyozta.

A vasúti közlekedés területén is kiváló az együttműködés. Gratulálok szerb partnereinknek, hogy már idén, határidő előtt befejezik a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztéseit. Mi is hamarosan befejezzük a déli szakaszon a sínek lefektetését, így várhatóan 2026-ban a magyarországi szakaszon is elindulhat a közlekedés

– tette hozzá.

Sulyok Tamás beszélt arról is, hogy nagyon fontosnak tartják, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a határforgalom a két ország között, ezért mindent megtesznek a határátlépés felgyorsítása és a zökkenőmentesebb átléptetés elősegítése érdekében, ha kell új határátkelők nyitásával is. Országaik viszonyában ugyanis a legfontosabb szereplők a nemzeti kisebbségek. 

A szerbiai magyarság helyzete példaszerű és rendezett, amiért, mi magyarok hálásak vagyunk az elnöknek és a szerb népnek, fűzte hozzá. A Vajdasági Magyar Szövetség aktív és megkerülhetetlen tényezője a magyar–szerb kapcsolatrendszernek.

Ennek köszönhetően a vajdasági magyarok évek óta közösségileg és egyénileg is megbecsültek Szerbiában, és a szerzett jogaik sem csorbultak. Mi magyarok is igyekszünk a magyarországi szerbeknek minden jogot és lehetőséget megadjuk – jelentette ki.

Sulyok Tamás köszönetét fejezte ki, hogy Alekszandar Vucsics Szerbia államfőjeként kiáll a szerbiai magyarok mindennapjait javító és társadalmi megbecsültségét növelő kezdeményezések mellett.

A megbékélési folyamat nem jöhetett volna létre a kölcsönös belátás és megbocsátás képessége nélkül. Ezért is megtiszteltetés számomra, hogy ma Csúrogra és Zsablyára is ellátogatunk, ahol közösen hajtunk fejet a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyarok és ártatlanul kivégzett szerbek emlékművei előtt

 – mondta.

Alekszandar Vucsics a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Szerbia és Magyarország viszonya a legmagasabb szinten van. Ezért köszönet jár Orbán Viktor miniszterelnöknek és a mostani valamint a korábbi államfőknek. Magyarország jelentős népszerűségnek örvend a balkáni országban, s barátként tekintenek rá. Úgy fogalmazott:

Azt mondanám, hogy őszinte barátként tekintünk a magyar emberekre. És mindaz, amit ma együtt teszünk, egy újabb lépés lesz a még erősebb barátságunk láncolatában.

Sok közös érdeke van a két országnak. Megjegyezte, Szerbiának és Magyarországnak több területen is átfogó kapcsolata van.

A szerb elnök reményét fejezte ki, hogy egy nappal a gyorsvasút szabadkai szakaszának megnyitása előtt négy ország, Magyarország, Szerbia, Észak-Macedónia és Görögország között szerződést írnak alá a gyorsvasútról, majd hozzátette, hogy a cseh miniszterelnök két-három napon belül Szerbiában lesz.

Ami a gázt illeti, továbbra is megbízható partnere leszünk Magyarországnak. Szeretnénk egy közös villamosenergia-tőzsdét is

 – mondta. A Horgos-Röszke határátkelőt is bővítik, hogy ne kelljen az embereknek órákat kell várniuk – jelentette be Vucsics.

12 éve 768 millió euró volt az árucsere-forgalom a két ország között, tavaly 3,1 milliárd. Magyarország a 13. helyről a 4. kereskedelmi partnere lett Szerbiának, jelentette ki a szerb államfő.

A szerb elnök kiemelte a magyar–szerb együttműködésben a VMSZ szerepét is. Az államfő hozzátette, hogy beszéltek az orosz–ukrán háborúról és az amerikai elnökválasztásról is.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sulyok Tamás szerbiai látogatása kezdetén a VMSZ vezetőivel találkozott Palicson. Sulyok Tamás a vajdasági magyarság helyzetéről, eredményeiről, s kihívásairól egyeztetett. Az elnök kijelentette: Magyarországról Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekintünk.

Mint fogalmazott:

Szerbiában, azon belül is a Vajdaságban jelentős számú magyarság él, ezért is tartottam fontosnak, hogy a hétfői belgrádi hivatalos találkozóim előtt a vajdasági magyarok érdekképviseleti szerveinek vezetőivel is egyeztessek.

Hozzátette: úgy tapasztalta, hogy a VMSZ aktív és megkerülhetetlen tényezője a magyar–szerb kapcsolatrendszernek, aminek köszönhetően a vajdasági magyar közösség évek óta közösségileg és egyénileg is megbecsülésnek örvend Szerbiában, és a magyarság szerzett jogai nem szenvedtek, és nem szenvednek csorbát. 

Sulyok Tamás szerbiai látogatásának folytatásában egyeztetett a szerb miniszterelnökkel, valamint a Szerb Köztársaság házelnöke is fogadja Belgrádban, majd a fővárosi hivatalos tárgyalásokat követően Vucsics elnökkel Csúrogra látogat, majd Zsablyán közösen átadják a felújított Havas Boldogasszony római katolikus templomot.

 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (b) fogadja Sulyok Tamás magyar köztársasági elnököt (j) (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.