A britek mindenfélét esznek
Egy angol család karácsonyi asztalánál előételnek leginkább garnélarákot és füstölt lazacot kínálnak, amit főételként sült pulyka követ, ami minél nagyobb, annál jobb. Sült-vagy párolt zöldségekkel tálalják, és gravyt kínálnak hozzá, ami egy húsléből készült sűrű szósz. Elmaradhatatlan eleme a menüsornak a párolt kelbimbó is annak ellenére, hogy ezt csak nagyon kevesen szeretik. Nagyon népszerűek ezen kívül a különböző húsos piték, amelyekbe a húsok mellett szószókat is töltenek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Ezt a fogást a karácsonyi puding követi, telis-tele aszalt gyümölcsökkel és különböző karácsonyi fűszerekkel, kísérőnek pedig brandyt szolgálnak fel hozzá.
Elterjedt továbbá a „mince pie” nevezetű aprósütemény. Ez eredetileg szintén hússal volt töltve, mára azonban már számos változata ismert, húsos-gyümölcsös töltelékkel, és gyümölccsel is töltik.
A kis fészket formáló sütemény a kis Jézus jászolját szimbolizálja, és a babona szerint ha a sütemény tölteléke otthon készül, szerencse áll a házhoz.
A karácsonyi asztal további jellegzetes eleme az úgynevezett christmas cracker”, ami egy keményebb papírból készült henger. Ezt két olalról kell megfogni és húzni, amitől a henger szétesik, és kis ajándékok hullanak ki belőle.
Akinek tele a hasa, azt elkerülik a gonosz szellemek
Németországban hagyomány, hogy mindenkinek rengeteget kell ennie,
A népi hiedelem szerint ugyanis a karácsonyi ünnepek alatt akinek tele a hasa, azt elkerülik a démonok.
Ennek fényében nem is csoda, hogy a németek egyik kedvenc karácsonyi étele a sült liba párolt káposztával.
A németek nem csak hogy szeretnek igencsak jóllakni, de az édességeket is nagyon kedvelik, az egyik legjellegzetesebb német karácsonyi édesség a stollen. Ez lényégében egy kalács, amelyet diófélékkel, fűszerekkel és gyümölcsökkel készítenek el, a tetejét pedig porcukorral szórják meg, vagy marcipánnal vonják be. A stollen leginkább a szászországi családoknál kerül az asztalra szenteste, hagyományosan innen származik ez az édesség. A drezdai stollent egyébként már a 15. században is rendszeresen elkészítették a családok.