„A vuhani változatnál talán elég lett volna ez az átoltottság”

Bár az EU büszke rá, hogy elérte a célját, járványügyi szakemberek közel sem ilyen elégedettek.

2021. 07. 28. 13:08
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. július 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. július 27-én. Von der Leyen bejelentette, hogy megvalósult az Európai Unió azon célkitûzése, hogy az európai felnõtt lakosság 70 százaléka július végéig megkapja a koronavírus elleni védõoltás legalább elsõ adagját. MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan az Európai Unió jó hírként közölte, hogy elérte a kitűzött célját a felnőttlakosság beoltása terén, egészségügyi szakemberek és szervezetek máris arra figyelmeztetnek, hogy ez közel sem elég a jelenlegi vírushelyzetben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden jelentette be, hogy az EU felnőttnépességének hetven százaléka kapta meg eddig legalább az egyik koronavírus elleni oltását.

– Az EU megtartotta a szavát, és leszállította a vakcinákat. Célunk az volt, hogy a felnőttlakosság hetven százaléka kapja meg legalább az egyik oltását július végéig. A mai napon sikerült elérnünk ezt a célt – közölte az EB elnöke. Hozzátette: a blokk 18 év feletti lakosainak körében a teljesen védettek aránya jelenleg ötvenhét százalék.

– Ezek az adatok Európát a világelsők közé sorolják – emelte ki Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2021. július 27-én bejelentette, hogy megvalósult az Európai Unió célkitűzése
Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

– Magasabb oltási arányt kell elérnünk, ez egyértelmű.

A vírus eredeti, vuhani változatánál még talán elegendő lett volna a hetvenszázalékos átoltottság, utána viszont megjelent a Nagy-Britanniából terjedő alfa variáns, később az Indiában felfedezett delta mutáns, amelyek sokkal fertőzőképesebbek

– nyilatkozta a Euronews páneurópai hírcsatornának Marc Van Ranst. A belga virológus a Leuveni Katolikus Egyetem professzora és a belga kormány járványügyi tanácsadója is egyben a pandémia kitörése óta. Európa egyik legkiemelkedőbb virológusaként tartják számon, akit gyakran csodálnak, de gyűlölnek is a munkája miatt – májusban Jürgen Conings, egy szélsőjobboldali nézeteket valló belga katona üzenetben fenyegette meg.

Az ismert járványügyi szakember azt is elmondta, hogy a vírus nemcsak a felnőtteket támadja, hanem a gyerekeket is, akiknek a nagy része még egyáltalán nincs beoltva.

Hozzáfűzte: a hetvenszázalékos arány egyben azt is jelenti, hogy a felnőttlakosság harminc százaléka sem kapott még oltást, így körükben rohamosan terjed a járvány.

Lapunk korábban felhívta rá a figyelmet, hogy az unió a hetvenszázalékos átoltottságot átlagadattal számolta ki, és a tagállamok közötti különbségek meglehetősen nagyok. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss számai szerint a huszonhét tagállam töredékében van hatvan százalék felett a felnőttek teljes átoltottsága – pedig a delta variáns szempontjából ez meghatározó: Írország, Magyarország, Málta, Ciprus, Belgium, Spanyolország és Dánia szerepel az éllovasok listáján.

Hazánk esetében az ECDC 63,8 százalékos teljes átoltottságot mér a felnőttek esetében, ez az adat csak Írország (68,8) és Málta (82,7) esetében nagyobb. A mérleg másik serpenyőjében olyan államok vannak, mint Románia, Bulgária, Horvátország, Finnország és Lettország: ezekben az EU-országokban maximum negyven százalék körül mozog azoknak a felnőtteknek az aránya, akik mindkét adag vakcinát felvették. Bulgáriában például kritikusan alacsony, mindössze a felnőtt lakosság 16,7 százalékát teszi ki a két oltással ellátottak aránya.

Az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindeközben arra is figyelmeztet, hogy míg az EU mérföldkőhöz ért, a delta variáns a koronavírus domináns változatává vált, és az esetek 68,3 százalékát teszi ki az európai régió tizenkilenc országában.

– Messze még az alagút vége, mivel sajnos régiónk számos országában jelentős növekedésnek indultak az esetszámok a nagymértékben fertőző delta variáns miatt – nyomatékosította Hans Kluge, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.