Az indiai mutáns terjedésétől félnek Olaszországban

Háromszázan érkeztek Indiából az elmúlt két hétben, de senki sem tartotta be a szabályokat.

2021. 04. 30. 13:28
null
Látogatók a római Colosseumban 2021. április 27-én. A mûemlék a koronavírus-járvány miatti bezárását követõen az elõzõ nap nyílt meg újra. Fotó: Domenico Stinellis Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban félnek az emberek Olaszországban a koronavírus indiai mutánsának terjedése miatt. A jelentős járványügyi enyhítések után, melyek majdnem az egész országot az enyhe vészjelzésű sárga zónává nyilvánították, a keleti variáns megfékezése miatt lokális lezárásokra lehet számítani. A múlt héten Toscanában és Veneto tartományban regisztráltak Indiából hazatért és a helyi mutánssal fertőzött betegeket. Mára azonban több gócpontot fedeztek fel Lazio tartományban is.

Az egészségügyi hatóságok az indiai közösség által sűrűn lakott térségek lezárására készül.

A Lazio tartományban található Sabaudia, Latina és Pontina települések indiai közösségein teljes mintavételt hajtottak végre. Több ember esetében is kimutatták a koronavírust, két csoport esetében a húsz százalékot is meghaladta a megbetegedettek száma. A közösségen belüli elszigetelésük lehetetlen lenne, ezért

fertőzöttek számára fenntartott hotelekben helyezték el őket,

hogy megelőzzék a sűrűn lakott közösségek további fertőzését. A megbetegedettek közül többen is beismerték, hogy az elmúlt két hétben tértek vissza Indiából. Nagy a valószínűsége, hogy a legerősebb vészjelzésű vörös zónába sorolják a gócponttá alakult környék egyes részeit. A Lazio tartományban főként mezőgazdasági idénymunkából élő indiaiak száma harmincezerre tehető. A munkaadók szerint

háromszázan érkeztek Indiából az elmúlt két hétben, de senki sem tartotta be a hatóságok által előírt szabályokat.

Nem végeztettek PCR-tesztet, a kötelező karantént is figyelmen kívül hagyták. Nicola Zingaretti, Lazio kormányzója az indiai légi járatok teljes lezárását sürgeti az egészségügyi minisztertől, Roberto Speranzatól.

Látogatók a római Colosseumban 2021. április 27-én. A műemlék a járvány miatti bezárását követően az előző nap nyílt meg újra
Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis

Folyamatos az indiai mutáns behurcolása Olaszországba, ezt bizonyítják az Indiából visszatérő utasok egészségügyi ellenőrzése is. Csütörtökön 23 indiai fertőzöttet regisztráltak a római Fiumicino repülőtéren. Az Indiából érkező járat leszállását követően az összes utason PCR-tesztet hajtottak végre. Az utazók kilenc százalékánál azonosították be a fertőzést, valamint további két légiutas-kísérőnél. Az egészségügyi minisztérium további szigorítás mellett döntött. Tiltja azon személyek Olaszországba érkezését, akik az elmúlt 14 napban Indiában tartózkodtak. A továbbiakban a Bangladesből és Srí Lankáról érkező járatokat sem fogadja az ország.

Az orvostársadalom a pánikkeltés elkerülésére és nyugalomra inti a lakosságot.

A római Lazzaro Spallanzani kórház igazgatója, Francesco Vaia hangsúlyozza, hogy természetes és várt reakció a vírus mutációja, ez ellen csupán egy országos, következetes stratégiával lehet védekezni. Az indiai mutánst még nem sikerült izolálni, egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy fertőzőbb vagy veszélyesebb lenne, mint a többi.

Mint nemrég beszámoltunk róla, Franciaországban is azonosították az indiai vírusvariánst, Európában addig Nagy-Britanniában, Olaszországban, Görögországban, Belgiumban és Svájcban fedezték fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.