Lehet, hogy szeptemberre elkészül a Covid-19 elleni vakcina

Hétfőn indult el az amerikai Pfizer és a német BioNTech a Covid-19 vírussal szemben közösen kifejlesztett vakcinájának az emberi tesztelése. Ha az emberi kísérletek sikeresnek bizonyulnak, az új típusú koronavírus ellenszere akár már szeptemberre készen állhat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 06. 14:18
null
Eddig 500 honvédet teszteltek Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn indult el az amerikai Pfizer és a német BioNTech a Covid-19 vírussal szemben közösen kifejlesztett vakcinájának az emberi tesztelése, amelyhez nagy reményeket fűznek a kutatók. A vakcinát az Egyesült Államokban önkéntes, egészséges fiatalokon tesztelik, és ha az emberi kísérletek sikeresnek bizonyulnak, az új típusú koronavírus ellenszere akár már szeptemberre készen állhat.

- A világjárvány gyorsan és agresszívan érkezett hozzánk, és nem volt sok időnk évekig tartó kutatásokra – mondta a The Washington Post amerikai lapnak Kathrin Jansen, a Pfizer vakcina kutatási és fejlesztési vezetője. Jensen szerint az a cél, hogy a vakcina elérhető mennyiségben álljon készen a leginkább veszélyeztetett csoportok számára 2020 őszére. Pfizer közleménye szerint az év végéig akár több millió oltást tudnak legyártani, és a vakcina készítését 2021-re pörgetnék fel évi több száz millió darabra.

A vakcina egy genetikai anyagtípust, az RNA-t használja fel arra, hogy megtanítsa az immunrendszerünket a koronavírussal szembeni védekezésre. A gyógyszer teszteléséhez 360 önkéntest vonnak be 18 és 55 év közötti korosztályban. A kísérletek során a vakcina egyszerre négy különböző típusát is tesztelik, amivel jelentősen lerövidíthetik a fejlesztés idejét. Nem Pfitzer és BioNTech az egyetlenek, amelyek ezzel a technológiával kísérleteznek: hasonló oltások fejlesztésén dolgoznak már az Inovio, Moderna, CanSino és más gyógyszeripari cégek is a The New York Times szerint.

A Covid-19 koronavírusban megbetegedettek száma szerdára már a 4 millió embert közelíti, ezért világszerte kiemelt prioritást élvez a kór elleni vakcina előállítása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) április közleménye szerint legalább 70 különböző vakcina van jelenleg fejlesztés alatt. Egy ehhez hasonló oltás kutatása normális körülmények között több évet is igénybe vehet, de a kutatók reményei szerint a jelenlegi helyzetben és a nemzetközi erőfeszítések segítségével ez most néhány hónap alatt sikerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.