Levetetnék a német zsidókkal a kipát

Furcsa kormányzati tanácsot kapott a németországi zsidóság, amely az utóbbi években egyre erősödő antiszemitizmust tapasztal. A kétszázezer fős közösség tagjainak az illetékes kormánybiztos azt javasolta, inkább ne viseljenek nyilvánosan kipát, így megelőzhetik a zsidóellenes támadásokat. A tanácsra elutasítóan reagált Horst Seehofer belügyminiszter és Reuven Rivlin izraeli államfő is.

Zetelaki Réka
2019. 05. 27. 10:54
A man wearing a kippah is seen before a ceremony to mark the 80th anniversary of Kristallnacht, also known as the Night of Broken Glass, at Rykestrasse Synagogue, in Berlin
„Nem fogunk behódolni” – közölte az izraeli államfő Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén újra fókuszba került az erősödő antiszemitizmus kérdése Németországban: ezúttal Felix Klein, a német szövetségi kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa beszélt arról egy lapinterjúban, hogy már nem tartja biztonságosnak a kipa viselését, ezért nem javasolja az országban élő zsidóságnak.

Nem sokkal később Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a zsidóknak titkolniuk kell a vallásukat, és az államnak garantálnia kell a vallásgyakorlás szabadságát. Hasonlóan reagált az elhangzottakra az izraeli államfő is. – A kijelentés mélyen sokkolt – jelentette ki Reuven Rivlin. – A német kormány és bűnüldöző szervei kezében van a német zsidó közösség minden tagjának jóléte, szabadsága és vallási meggyőződéshez való joga. Soha nem fogunk behódolni, soha nem fogjuk lehorgasztani tekintetünket, és soha nem fogunk kishitűen reagálni az antiszemitizmusra. Ugyanezt várjuk el, és követeljük szövetségeseinktől is – tette hozzá.

„Nem fogunk behódolni” – közölte az izraeli államfő
Fotó: Reuters

Németországban az utóbbi években jelentősen megszaporodtak az antiszemita támadások, erről már a rendőrségi statisztikákban is bőven akad forrásanyag. Tavaly közel 1800 zsidóellenes indíttatású bűncselekmény történt, húsz százalékkal több, mint az előző évben, derül ki a szövetségi kormány jelentéséből. Az EU az unióban élő zsidók körében tartott tavalyi felmérés alapján arra jutott: a németországi válaszadók 85 százaléka úgy véli, az antiszemitizmus nagyon komoly vagy meglehetősen komoly probléma számukra – és szinte minden válaszadó szerint – romlott a helyzet az elmúlt öt évben.

Bár a támadások szaporodását már tényként kezeli a német vezetés, az azonban vitát generál, hogy mindez milyen csoportokhoz köthető. Sokan ugyanis a muszlim bevándorlók számának növekedésével kapcsolják össze az újonnan felvirágzó antiszemitizmust, míg mások a szélsőjobboldal erősödésével indokolják. Klein a hivatalos statisztikákra hivatkozva hangsúlyozta: az antiszemita támadások 90 százalékénak elkövetője szélsőjobboldali volt tavaly.

Egyes zsidó vallási vezetők ugyanakkor vitatják ezt a statisztikát, kiemelve, a fenyegetettség ennél jóval szélesebb körű az országban. Az európai zsidók körében tartott uniós felmérés egyébként arról is beszámol: a németországi zsidók kicsit több mint felét az elmúlt öt évben érte valamilyen szintű antiszemita zaklatás vagy támadás. A megtámadottak közel fele azt is jelezte, támadója szélsőséges muszlim nézeteket valló személy volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.