Óvatos újranyitás Európában

Európa abban reménykedik, hogy nyárra visszatér az élet a régi kerékvágásba. Az európai kormányok elmúlt hetekben bejelentett intézkedései, illetve a járványügyi helyzet javulása lehetővé teszi, hogy legkorábban májusban, legkésőbb júniusban – korlátozásokkal ugyan, de – újranyissák gazdaságaikat. A koronavírus-járvány őszi második, majd téli-tavaszi harmadik hulláma után a védőoltásokban bízhatunk. Lapunk összeállításából is kitűnik: a vakcinációval jóval gyorsabb ütemben haladó Magyarországon előbb vehette kezdetét a korlátozó intézkedések feloldása.

Kottász Zoltán–Dócza Edith
2021. 05. 18. 6:10
Schoenbrunn Palace Vienna
Turisták a schönbrunni kastélynál. Még nincs tömeg. Fotó: GEORG HOCHMUTH Forrás: APA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most kezdünk tartósan kijönni az egészségügyi válságból – mondta a múlt hét elején Jean Castex francia miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy Franciaországban május 19-én kezdik feloldani a járvány miatti korlátozó intézkedéseket. Miközben Magyarországnak – főleg a kínai és az orosz vakcinák beszerzésével – sikerült elérnie, hogy a nyár kezdetével a lakosság mintegy fele lesz már beoltva a koronavírus ellen, a kontinens legtöbb országában csak az utóbbi hetekben gyorsult fel a helyi oltási kampány. A beoltottak arányát tekintve Franciaország lemaradt az uniós társállamokhoz képest. – Az esetszám jelenleg csökken, de még csak most volt a tetőzés. Akkor kezdünk lazítani, amikor a kórházi nyomás még nem igazán csökken – háborgott nemrég Dominique Costagliola, a párizsi Inserm kutatóintézet szakembere. A párizsi kormány mellett működő tudományos tanács is annak a véleményének adott hangot, hogy legalább 35 millió első beoltott esetén, azaz a tervek szerint június végén érdemes szélesebb körben feloldani a korlátozásokat.

Németországban óvatosabb a kormány, ez jól látszik az április 21-én elfogadott törvényből is, amely a tartományoktól Berlin kezébe adja az irányítást. Mellékelt ábránkból is kitűnik: a korlátozások feloldásának kezdete nincs dátumhoz kötve, hiszen a nyitás azokban a közigazgatási egységben indulhat el, ahol tartósan száz alatt van az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság. A berlini éttermek és kávéházak például május végén fogadnának már vendégeket a teraszaikon. Az északi Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Elő-Pomeránia, illetve Bajorország pedig már a nyári turistaszezont tervezi a szállodák megnyitásával, miközben a keleti Szászországban és Türingiában még mindig száz felett van a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis várniuk kell a lazításokkal.

Hollandiában és Belgiumban is májusban kezdődik a gazdaság érdemi részének újranyitása. Mark Rutte holland miniszterelnök abban bízik: országában július elejére lehet teljes egészségben felszámolni a korlátozó intézkedéséket. – A lazítások a járványügyi mutatók kedvezően folytatódó tendenciája mellett lehetségesek. Ehhez az kell, hogy minél többen elmenjenek beoltatni magukat – közölte a múlt héten Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Bár Spanyolországban május 8-ával vette kezdetét a régi kerékvágásba történő visszatérés, a regionális elnökök közül többen is szorgalmazták a szükségállapot fenntartását, amíg nagyobb lesz az átoltottság és kedvezőbbek a járványügyi mutatók. Így fordulhatott elő, hogy a központi döntés ellenére a 17 tartomány és két autonóm város közül négy egyelőre fenntartja az éjszakai kijárási tilalmat. Ahogy Németországban, úgy a spanyol és az olasz régiókban is eltérnek egymástól a szabályok. Olaszország legtöbb területe már a járványügyileg kevéssé veszélyes, sárga zónában van. Mivel a vakcináció továbbra sem halad a leggyorsabb mértékben, elemzők szerint a kormány a gazdasági élet nyomására döntött a korlátozások első, április 26-ával kezdődő feloldásáról.

Az újranyitó üzletek, kávézók, edzőtermek vagy mozik szinte egész Európában korlátozott számú vendéget fogadhatnak. Nincs ez másként Ausztriában sem, ahol ettől a héttől kezdve térnek vissza a gyerekek az iskolapadba, s kinyitnak a hónapok óta zárva tartó éttermek külső és belső terei. – Már a célegyenesben vagyunk a világjárvány elleni küzdelmünkben – közölte még április végén Sebastian Kurz kancellár.

Turisták a schönbrunni kastélynál. Még nincs tömeg.
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA/AFP

A korábban zsúfolt kórházakkal és orvoshiánnyal küzdő Szlovákiában is javul a járványhelyzet, szombaton ért véget a tavaly októberben bevezetett vészhelyzet. Az iskolába járás kezdetét, illetve az éttermekre és más szolgáltatásokra vonatkozó korlátozások feloldását a járások egyéni mutatói alapján határozzák meg. Az oltási kampány ugyanakkor igen lassan halad a többi európai országhoz képest, s bár március óta Szlovákiának 200 ezer adag felhasználásra váró orosz Szputnyik V oltóanyaga van, várhatóan csak júniustól kezdik használni.

Csehországban a hétvégén ezerre csökkent a napi új igazolt fertőzések száma, noha március elején naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok, és Prága a szomszédos országokhoz fordult segítségért, hogy a túlzsúfolt kórházak miatt cseh betegeket vegyenek át. A korlátozások feloldását április végén jelentette be a kereskedelmi miniszter, Karel Havlíček: ez egy fontos pillanat, mert a járványügyi helyzet megengedi a lazításokat a gazdasági, az oktatási, a kulturális ágazatban és a sportban.

– A harmadik hullám valószínűleg tetőzött. Van elég szabad kórházi ágyunk. Ugyanakkor türelmesnek és alázatosnak kell lennünk az újranyitással kapcsolatban – jelentette be szintén április végén a korlátozások feloldásának első lépcsőjét Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Lengyelországhoz hasonlóan Romániában is május elejével kezdődött meg az egyes korlátozó intézkedések megszüntetése, Klaus Johannis államfő azonban figyelmeztetett: a járványnak csak az oltás vethet véget, és ezen a téren sok még a teendő Romániában, a kampány ugyanis lassan halad. Bár jelenleg az egyes települések járványügyi mutatói határozzák meg a helyi lépéseket, Florin Cîțu miniszterelnök jelezte: június elsejétől az ország egészére érvényes intézkedéseket fogadnak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.