Újra terítékre kerül Skócia függetlenségi népszavazása

Skócia 2014-ben tarthatta meg első függetlenségi népszavazását – azzal a feltétellel, hogy egy generáció életében ez egyszer következhet be. Akkoriban a skótok többsége arra szavazott, hogy ne szakadjon el az ország az Egyesült Királyságtól. – Egy generációnyi idő 2014 óta nem telt el, a skót kormány viszont arra hivatkozik, hogy a brexit mindent felülír – nyilatkozta lapunknak Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára. A mai parlamenti választás döntő kérdése, hogy eljuthat-e az ország az újabb függetlenségi népszavazásig.

2021. 05. 06. 6:05
null
Glasgow, 2021. május 5. A 2021. május 5-én közreadott és május 1-jén készült képen Skócia függetlenségét támogató emberek felvonulnak Glasgow-ban. Skóciában parlamenti választásokat tartanak május 6-án. Januárban a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) újabb függetlenségi népszavazásról szóló tervezetet terjesztett elõ, amely szerint az SNP május 6-i gyõzelme esetén Skócia újból arra fogja kérni a brit kormányt, hogy ruházza át a skót parlamentre a függetlenségi referendumról szóló törvény megalkotásának kizárólagos hatáskörét. MTI/AP/Renee Graham Fotó: Renee Graham

Skócia 2014-ben tarthatta meg első függetlenségi népszavazását – azzal a feltétellel, hogy egy generáció életében ez egyszer következhet be. Akkoriban a skótok többsége arra szavazott, hogy ne szakadjon el az ország az Egyesült Királyságtól. – Egy generációnyi idő 2014 óta nem telt el, a skót kormány viszont arra hivatkozik, hogy a brexit mindent felülír – nyilatkozta lapunknak Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára. A mai parlamenti választás döntő kérdése, hogy eljuthat-e az ország az újabb függetlenségi népszavazásig.

Csütörtökön mintegy negyvennyolcmillió ember járulhat az urnákhoz az Egyesült Királyságban, mivel Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában pedig önkormányzati és polgármesteri választásokat is tartanak.

A skót függetlenségpártiak úgy tekintenek a választásra, mint a nemzet történelmének egyik legfontosabb napjára, hiszen ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) többséggel alakíthat kormányt, újabb függetlenségi népszavazás kiírását fogja kérni a brit parlamenttől.

Skócia függetlenségét támogató felvonulás Glasgow-ban 2021. május 5-én
Fotó: MTI/AP/Renee Graham

Bár a brexit hatására felerősödtek a függetlenségi törekvések, a legutóbbi közvélemény-kutatások pedig alátámasztják, hogy az állampolgárokat még mindig megosztja az Egyesült Királyságból való kiválás kérdése. A Savanta ComRes piackutató legfrissebb felméréséből az derül ki, hogy

a skót parlamenti választáshoz közeledve alábbhagyott az elszakadási szándék: az állampolgárok 54 százaléka jelenleg a bennmaradásra voksolna.

A felmérés arra is rávilágít, hogy az SNP a mostani választáson az eddigi legrosszabb eredményét érheti el 2007 óta, vagyis azóta, hogy a párt először került hatalomra. A közvélemény-kutatás alapján a kormánypárt mindössze 59 parlamenti helyet szerezhet a 129-ből, ami nem elég a többséghez. A Skót Zöldpárttal együtt viszont még ebben az esetben is többségben lehetnek a függetlenségpártiak a skót parlamentben.

Egedy Gergely elmondta: a skót függetlenségi mozgalom visszaesésében a legerősebb ok az SNP-n belüli súlyos szakadás, ami odáig vezetett, hogy a párt előző vezetője, Alex Salmond megalapította Alba nevű saját pártját.

Alex Salmond a skóciai Alba Párt vezetője Glasgow-ban 2021. április 19-én
Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Az NKE tanára hozzátette: a szigetország sikeres oltási kampánya szintén a bennmaradás felé fordítja az embereket.

– Az oltás Skóciában is nagyon szép eredményeket hozott, tehát azt gondolom, hogy ez is az egység malmára hajtja a vizet

– közölte.

Még ha többséget is szerez az SNP, közel sem biztos, hogy járható lesz a párt által kikövezett út a függetlenségig. Boris Johnson brit miniszterelnök már többször hangsúlyozta, hogy el fogja utasítani a népszavazás kiírását, mivel szerinte a kérdést már hét évvel ezelőtt lezárták, és a következő referendumra nem kerülhet sor a 2050-es évekig.

– A brit kormányfő döntése politikai állóháborút von majd maga után a skót és a brit parlament között, hiszen ez utóbbinak áll hatalmában kiírnia a népszavazást

– jelentette ki James Mitchell, az Edinburgh-i Egyetem politikatudomány-professzora. Nicola Sturgeon skót első miniszter ugyanis ragaszkodik elképzeléséhez, miszerint a parlamenti többség megszerzésével új törvényt fogadtat el arról, hogy 2023-ig megrendezzék az országban a népszavazást. Ha ennek a törvénynek ellentmond a brit parlament, az első miniszter készen áll bíróság elé vinni az ügyet.

– Sturgeon azonban azt is egyértelművé tette: nem akar egy olyanfajta megoldást – amivel a katalánok is próbálkoznak –, hogy a fennálló törvények ellenére is kezdeményezik a népszavazást

– magyarázta Egedy Gergely.

Nicola Sturgeon skót első miniszter, a Skót Nemzeti Párt vezetője kampányeseményen vesz részt Aberdeenben
Fotó: MTI/AP/PA/Russell Cheyne

Khan maradhat a helyén

Míg az SNP-nek hozhat meglepetéseket a parlamenti választás, London polgármesterének aligha kell tartania attól, hogy számára kedvezőtlenül alakulna a csütörtöki voksolás.

A legutóbbi felmérések szerint a pakisztáni származású, muszlim vallású Sadiq Khan idén is elsöprő győzelmet arathat a polgármester-választáson.

Az Opinium közvélemény-kutató cég legutóbbi felméréséből kiderül, hogy a londoniak 48 százaléka szavazna a munkáspárti polgármesterre, míg Shaun Bailey, a Konzervatív Párt jelöltjének a támogatottsága mindössze 29 százalékos.

Sadiq Khan, London polgármestere és a Munkáspárt jelöltje Londonban 2021. április 22-én
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Az évek óta erősödő tendencia, hogy a brit fővárosban népszerűbb a Munkáspárt, mint a kormányzó Konzervatív Párt, London multikulturalizmusát tükrözi.

A 2011-es népszámlálás rámutatott, hogy a brit főváros Anglia legsokszínűbb területe: a cenzus szerint a lakosok hatvan százaléka fehér, s csupán 44 százaléka fehér brit. A népszámlálás évében a londoni népesség 18,5 százalékát az ázsiaiak, 13,3 százalékát a fekete bőrűek, öt százalékát pedig a vegyes etnikumúak alkották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.