időjárás 15°C Klotild 2023. június 3.
logo

Miként lehet embernek maradni?

Szilléry Éva
2019.06.17. 14:57
Miként lehet embernek maradni?

A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös darabjáért, a Caligula helytartójáért a Petroniust megformáló Trill Zsolt kapta a legjobb férfi főszereplő díját. Székely János drámája szabadságunk korlátairól szól: Petroniusnak, Caligula császár helytartójának parancsot kell végrehajtania, be kell vinnie a császár szobrát a jeruzsálemi templomba. A zsidó nép számára elképzelhetetlen, hogy a szobor bekerüljön a templomba. A nagy morális kérdés: hogy tud Petro­nius egyszerre hű maradni a császárhoz és alattvalóihoz is? Trill Zsolt a díj átvétele előtt nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

– A közel kétórás, szünet nélküli előadás nagy részében elméleti kérdések vitája zajlik, ám a darab egyben nagyon erős fizikai erőnlétet igényel. Mi volt önnek kihívás Petronius alakjában?

– Székely János erdélyi író darabja tandráma; azt hiszem, hogy tisztán a szövegre nem lehet hagyatkozni, mert úgy nagyon nehézkes előadás születne. Nem könnyű darab, de annyi humor, ironikus kiszólás és momentum van benne, hogy az író kulcsokat adott nekünk, hogyan is oldjuk fel a drámát. A Caligulát egy méltatlanul ritkán előadott darabnak tartom, és egyben a legzseniálisabbnak, amit az elmúlt ötven évben írtak. Ez egy nagyon komoly istenkeresés, a hatalom mibenlétét firtató kérdései mellett.

„Jó és elég feladat talál meg mostanában”
Fotó: Mirkó István

– Hogyan fogadja a közönség a darabot?

– Látom, hogy vannak, akikhez nem jut el, hiszen nagyon közel vagyunk a nézőkhöz, tapasztaljuk a visszajelzéseiket. A többség mégis szereti, mert szerintem attól is olyan értékes darab, hogy ha hagyjuk magunkat elsodorni általa, akkor rájövünk, hogy igenis mai, érvényes drámát dolgoz fel.

– Amikor a III. Richárdért átvette a díjat, nem szerette, ha a fizikai, már-már akrobatikus mozgását értékelik. Ha nem is oly mértékben, de a Caligula is komoly fizikai erőnlétet igényel.

– Azért nem szeretem, ha a mozgást vagy a fizikai teljesítményt külön méltatják, mert egy színész tárházában ez egyenlő arányban kell hogy legyen a szellemi vagy emocionális jelenléttel. Nem tudom ezt különválasztani, a két szegmenst kell jól adagolni a karakterben.

– Szász Jánossal most dolgozott először.

– Nagyon nagy szabadságot adott nekünk, Székely és a rendező által meghatározott keretek között szabadon kipróbálhattunk sok mindent. Szász megértette velünk: a darab lényegi üzenete az, hogy egy adott rendszerben miként lehet embernek maradni.

– Elégedett a jelenlegi foglalkoztatottságával? Forgat a nyáron?

– A szerepeket nem én osztom, de úgy érzem, jó és elég feladat talál meg mostanában. Forgatásra is készülök a nyáron, egyetemistákkal, egy kisfilm lesz, amelyben pár napot fogok szerepelni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.