Az élet és a színház jobb fényei

A pesti belváros egyik művészeti központja a Zimányi Zsófia vezette Rózsavölgyi Szalon, négy magyarországi és egy ősbemutatót hirdetett meg 2019/2020-as, immár nyolcadik évadában. A tavalyi „nagy találkozások” után szeptember 12-én Székely Csaba drámájával indul a „titkok évada”.

Magyar Nemzet
2019. 09. 04. 13:00
null
Schneider Zoltán és Elek Ferenc Székely Csaba drámájának egy jelenetében Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Programjainak kilencvenkilenc százaléka mára színházi előadás, annak ellenére, hogy hét évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a költészet napján azzal az elképzeléssel nyitották meg a Rózsavölgyi Szalont, hogy kamarakoncerteket, író-olvasó találkozókat és hanglemez-bemutatókat fognak tartani. Az indulást követően, április végén már volt egy színházi bemutatójuk, amelynek sikere megmutatta, hogy van igény azokra az előadásokra, amelyek a rendelkezésre álló keretek között megvalósíthatók, és elkezdtek nyitni a műfaj felé. Saját társulatuk nincs, de az évadokat tekintve a nyolcadikat kezdik. Az előző évad – amelynek szlogenje a „nagy találkozások” volt, és amelynek négy premierje közül három magyarországi bemutató volt – sikerességét bizonyítja, hogy a szalon történetében először fordult elő, hogy két új produkciójuk is elérte az ötvenedik előadást az adott év­adon belül. Összesen 376 előadást játszottak, 32 alkalommal szerepeltek vidéki városokban és az eredeti elképzelésnek megfelelően, a színházi előadásokon túl több mint két tucat ingyenes programmal, könyv- és lemezbemutatókkal, szakmai találkozókkal és klubprogramokkal várták az érdeklődőket, valamint náluk adták át a Psota Irén-díjat és a Kortárs Magyar Dráma-díjat is.

Schneider Zoltán és Elek Ferenc Székely Csaba drámájának egy jelenetében
Fotó: Havran Zoltán

A 2019/2020-as évadot Székely Csaba Semmit se bánok című darabjának magyarországi bemutatója nyitja szeptember 12-én. A főszereplő az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagja, de a dráma nem az ügynökkérdést boncolgatja, hanem a bűn és bűnhődés, illetve a megbánás témakörét járja körül. Szintén magyarországi bemutató lesz Michael McKeever Végszó című vígjátéka, amelyben az élet tart tükröt a színháznak. „A színház éppen olyan, mint az élet – csak jobbak a fények!” – hangzik el a szórakoztató, ám ugyanakkor mélyen elgondolkodtató családi sorstörténetben, ahol a színház a legfontosabb, lévén, hogy már a harmadik generáció ismerkedik a pályával.

A Magyarország Babérkoszorúja-díjas Zalán Tibor a szerzője az Így nem tudok… munkacímű, a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írt darabnak, amelyben a múlt egy fiktív családi történeten keresztül üzen a jelennek.

Jérome Tonnerre érzelmes thrillerként aposztrofálja az Intim vallomásokat, amelyben a szomszéd pszichológus helyett a zaklatott életű főhősnő egy pénzügyi tanácsadó irodájába viharzik be és zúdítja rá problémáit. A férfi nem világosítja fel a tévedésről, hanem átmegy a szomszédba konzultálni a valódi lélekszakértővel.

Sötét szimbiózissá válik egy idő után az Idegenek a vonaton, Patricia Highsmith és Craig Warner drámája főszereplőinek élete. A két fiatalember a közös úton rájön, hogy mindkettőjüknek van egy-egy olyan családtagja, akit eltüntetne az életéből, és az egyikük ki is dolgozza a tökéletes gyilkosságok tervét.

Izgalmasnak ígérkezik a titkok év­ada a Rózsavölgyiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.