Metzing Eszter textilgrafikái az Inda Galériában

A fiatal képzőművész a gyermekkor, a gyermekkori emlékek, valamint a későbbi felnőtt identitástudat és lét viszonyát vizsgálja.

Breuer Csilla
2021. 02. 01. 7:38
null
Metzing Eszter Fotó: Inda Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a nemcsak a kulturális eseményeket, hanem szabad kószálást is korlátozó időkben már annak is örvendünk, ha a kiállítóhelyek online elérhetővé teszik tárlataikat, hát még akkor, ha arról értesülünk, hogy élőben is találkozhatunk műalkotásokkal. Ilyen kiállítás nyílik csütörtökön az Inda Galériában. A Metzing Eszter textilgrafikái­ból összeállított Fabric of Childhood vagyis A gyerekkor szövete című tárlaton ugyan a szokástól eltérően megnyitóbeszéd nem lesz, de az eddigi alkalmakhoz képest korábban, már délután öttől meg lehet látogatni, este hét óráig. A koronavírus-fertőzés veszélyének minimálisra csökkentése miatt szeretnék elkerülni, hogy a vendégek összetorlódjanak, ezért a megnyitó alatt a galéria terébe egyszerre csak tíz embert engednek be, hogy a munkák szemlélése közben ne okozzon problémát a távolságtartás. A szájat és az orrot is elfedő maszk viselésére is kérik a látogatókat.

Részlet Metzing Eszter egyik térinstallációjából (vegyestechnika/műszőrme,textil, pvc fólia,hímzés)
Fotó: Inda Galéria

Metzing Eszter 2018-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika tanszékén, és már diplomamunkája, a Belső kert című nagy méretű, hímzett grafika is komoly szakmai figyelmet keltett. Alkotásaira jellemző a kísérletező kedv, textilek, hímzett és megmunkált, roncsolt felületek találkoznak figurális, illetve leegyszerűsített ábrázolásokkal. Kozma Zsolt, a kiállítás kurátora így jellemzi a tárlatot: „A tudat és a tudatalatti kapcsolódásainak kérdéskörére épülő diplomamunka, a bevezetőben már említett Belső kert felől tovább haladva és mélyebbre ásva a gyermekkor, a gyermekkori emlékek, valamint a későbbi felnőtt identitástudat és lét viszonyát vizsgálja. Saját megfogalmazása szerint három kérdésre keres válaszokat: Miként vannak jelen az életünkben gyermekkorunk élményei? Mennyire befolyásolhatnak minket ezek az élmények a jelen életünkben? Mennyire vagyunk mindennek tudatában?”

Akit érdekelnek a fiatal művész fenti kérdésekre adott válaszai, feltétlenül látogasson el az Inda Galériába. Metzing Eszter munkái saját gyermekkorára reflektálnak jelenlegi élete nézőpontjából. Ám közismert, hogy a gyermekkori jó és rossz élmények, traumák befolyásolják felnőtt életünket. A kiállítás megtekinthető február 5-től április 2-ig, keddtől péntekig 14–18 óráig, vagy előzetes bejelentkezéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.