A muzsika lélekhidat épít

Egyszerre, egy időben szólalnak meg a hangszerek hetvenöt hazai zeneoktatási intézményben pénteken 18 órakor. Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kezdeményezésére egyedülálló és különleges eseményre kerül sor: a Lélekhíd jótékonysági koncertekkel a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rászoruló hallgatóit, az ott élő családokat támogatják és kifejezik együttérzésüket az Ukrajnából menekülni kényszerülőknek.

2022. 04. 08. 7:08
null
Várnagy Andrea zongoraművésznő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény 18 órakor Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész nyitóbeszédével kezdődik Beregszászon, a főiskola Esztergom Termében, és a ZeneVarázslat Mozgalom közösségi oldalán követhető, illetve közvetítik a csatlakozó zeneiskolákban is. Ezután minden intézményben felcsendülnek a jótékonysági hangverseny zenéi. Az esemény zárásaként este fél nyolckor Ember Csaba Madách-díjas karnagy, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke mond záróbeszédet.
– Mindannyiunkat megérintettek az Ukrajnában történő események – kezdte válaszát Várnagy Andrea arra a kérdésre, hogyan merült fel benne a Lélekhíd jótékonysági kezdeményezés gondolata. 

– Mindannyian segíteni szeretnénk, ki-ki a saját eszközeivel, hogy kifejezzük együttérzésünket és segítő szándékunkat a Kárpátalján élőknek. Kárpátalja mindig otthont adott a ZeneVarázslat koncertjeinek, kurzusainak, zenei táborai­nak, és bár nincsenek kárpátaljai gyökereim, mégis mindig olyan számomra, mintha hazamennék. 

A beregszászi főiskolával egy egyedülálló mesterkurzusprogramot dolgoztunk ki, amely jelenleg is zajlana, és ennek keretén belül egyidejűleg mentorálom a tanárokat és a növendékeket. Az ott élő nyitott szívű emberektől mindig annyi szeretetet és támogatást kaptam, hogy azonnal megfogalmazódott bennem is a segítségnyújtás gondolata – mondta meghatottan. A zongoraművész kiemelte, hogy példaértékű volt látni azt, amikor a kezdeti megdöbbenés után egy emberként mozdult meg az ország. 

Ő is fogadott be menekült családot, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél önkéntesként segített, és a kárpátaljai ZeneVarázslat csapatára gondolva azt érezte, hogy nekik is szükségük van a segítségre ott helyben. 

Ezért érlelődött meg benne a gondolat, hogy az együtt zenéléssel mint egy közös imádsággal egyszerre szólaljanak meg a hangszerek Kárpátaljáért.
A kezdeményezéshez hetvenöt zeneoktatási intézmény csatlakozott az ország minden régiójából. A koncert a lelki üzenete mellett a gyerekek számára útmutató lehet, hogyan tudnak segíteni a nehéz helyzetben lévő embereknek. 

– A pénzadományt és a koncertek bevételét a jótékonysági hangversenyeken készült fotó-videó összeállítással a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével juttatjuk el a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rászoruló hallgatóinak és az ott élő családoknak 

– mondta el Várnagy Andrea. A művésznő személyesen nyitja meg zongorajátékával és köszöntő szavaival a Lélekhíd jótékonysági koncerteket, amelyet minden csatlakozó zeneiskolában online közvetítenek. – Őszintén remélem, hogy személyes jelenlétemmel reményt tudok adni az ott lévőknek, a közös muzsikálással pedig erősíthetem a békébe vetett hitünket – mondta mély meggyőződéssel. 

– Ezért is zongorázom egy 14 éves kárpátaljai fiúval, hiszen a négykezes műfaj az egymásra figyelést, az összetartozást jelképezi. Erre van szükségünk ebben a helyzetben is. 

Őszintén remélem, hogy a koncertek után együtt maradnak az emberek, hiszen a közösség a félelem ellen is a legjobb orvosság, és ezzel is építhetjük a lélekhidakat egymás között. Az én elhívásom a zenei pályafutásomban az is, hogy azokhoz juttassam el a klasszikus zene értékeit és szépségeit, akiknek ez nem a mindennapjaik része. Ezért szívesen megyek hátrányos helyzetű régiókban élő gyermekekhez, és ezért vállaltam a börtönmissziómat is. Hiszem, hogy a zenének gyógyító ereje van és szavak nélkül is el tudja mondani a sokszor kimondhatatlant. Április 8-án, este 18 órakor a zene segítségével együtt teszünk azért, hogy ebben a nehéz helyzetben adni tudjunk, és hiszünk abban, hogy ez a fájdalomtól megsebzett világ egyszer meggyógyulhat – foglalta össze a kezdeményezés legfőbb célját a zongoraművész.

A koncert ITT követhető.

Borítókép: Várnagy Andrea (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.