Kié lesz a legpetőfisebb bajusz?

A kérdés idén sem változott: „Azt gondolod, hogy csak szőr a bajusz?” Az immár tizenharmadik alkalommal megrendezendő kunsági bajuszfesztivál a férfiarc éke előtt tiszteleg minden programpontjában. A „szájszéli víg kedélyű nap” május 22-én lesz Kiskunfélegyházán.

Zana Diána
2022. 05. 07. 18:00
null
Fotó: Magyar Bajusz Társaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajusz nélkül senki nem állhat huszárnak, de vitéznek sem. Erről árulkodik mindjárt a nap indításaként nyíló kiállítás, amely Jánváry Zoltán grafikusművész igényes, aranykori hangulatot idéző fotóművészetén keresztül mutatja be azt a színpompás, izgalmas világot, melyet a magyarországi végvári hagyományőrzők képviselnek. A képek egyébként Jánváry Zoltán és Hidán Csaba régész-történész (mindketten bajuszviselők) Vitézek albumának második – A végeken című – részében jelennek meg idén. A Vitézek elsősorban a végvári küzdelmekben is részt vevő harcosok viseletét mutatta be, A végeken című album azonban kissé távolabb visz a csatazajtól, és bepillanthatunk a hátországba is; mesterségeket űző férfiak is feltűnnek a vitézek mellett, korabeli életképek tárulnak a szemünk elé. 

A bajuszfesztivál ötletgazdája Gulyás László vándormuzsikus, aki  2007-ben szervezte meg az első összejövetelt, amikor Szilágyi Pétert választották bajuszkirálynak, aki azóta minden évben részt vesz a szervezésben; a következő esztendőben pedig megalakult a Magyar Bajusz Társaság is. A bajuszkirály cím azóta is évenként új gazdára talál a nemzetközi bajuszmustrán, mely során

idén négy kategóriában versenyeznek az arcszőrzettel rendelkezők: kifent, természetes és magyar bajusz, valamint bajusz szakállal, ugyanakkor a kislegények bajusza is megmérettetik.

A zsűri elnöki tisztét idén a tavalyi kunsági bajuszkirály, Fejér Imre tölti be. A Petőfi-emlékévben a legpetőfisebb bajuszt is keresik, és nem maradhat el a bajuszfesztávbajnok kihirdetése sem. A megválasztott kunsági bajuszkirály pedig bajuszkirályi esküt tesz. 

Mint minden évben, a szervezők ezúttal is csalogató mókát és muzsikát ígérnek; a finom étkek és italok mellett bajuszhegyre tűznek mindenféle kulturális csemegét; felvonulnak a Langaléta Garabonciások, fellép a Padkaporos Táncegyüttes. A napot Csányi József, ​​​​Kiskunfélegyháza  polgármestere és Gulyás László, a Magyar Bajusz ​​Társaság alapítója, a fesztivál szervezője nyitja meg. Nemesektől az üstfoltozókig – Pitykegombok a különböző társadalmi ​​rétegek viseleteiben címmel előadásokra és szakmai beszélgetésre kerül sor a magyar pitykékről Barsi Csaba pitykegombkutató és Simándi László etnográfus vezetésével.

​Harcművészet bemutatót tart a ​Felföldi Dalia Szövetség, koncertezik a Varkocs zenekar és a Por zenekar. Pályi János Vitéz László címmel, a Bab Társulat pedig Jelenetek egy házasságból címmel tart bábelőadást nem csak gyerekeknek. A kétszáz éve született lánglelkű költő előtt tiszteleg a Félegyházi Táncszínház és a Padkaporos Táncegyüttes, este pedig táncházzal várják a mulatni vágyókat. A gyerekeket sem hagyják unatkozni; egész nap nyitva tart a Kackiás Vándorjátszótér, a kézműves-foglalkozáson pedig gyermekbajusz-készítés, de egérparádé várja a legkisebbeket.

Borítókép: Versenyzők a 2019-es fesztiválon (Forrás: Facebook/Magyar Bajusz Társaság)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.