Örökségünk gondozói

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke évek óta tartó sikeres szakmai együttműködésének legújabb állomása a restaurátorhallgatók diplomakiállítása. A tegnapi megnyitón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának beszédét követően Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese mondott köszöntöt. A szakmai megnyitót Heitler András DLA egyetemi docens, a restaurátor tanszék vezetője tartotta. A tárlatot Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg.

Magyar Nemzet
2022. 06. 18. 14:00
© Magyar Nemzeti Múzeum  fotó: Jaksity Iván / foto@hnm.hu
© Magyar Nemzeti Múzeum fotó: Jaksity Iván / [email protected]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) restaurátorművész képesítés szerezhető faszobrász, kőszobrász, festőrestaurátor, valamint szilikát, fém–ötvös, papír–bőr, textil–bőr, valamint fa–bútor specializációkon. Az egyetem szorosan együttműködik a Magyar Nemzeti Múzeummal, s ezúttal Megmentett műkincsek címmel megnyílt tárlat ezen restaurátorhallgatók diplomamunkáit felsorakoztató időszaki kiállítás, amely lehetőséget ad a szakma tudományos és művészi dimenziójának a megismerésére is. A három év diplomamunkáit felsorakoztató kiállítás fő üzenete évről évre azonos, azonban a bemutatott műtárgyak a képzés jellegéből adódóan rendkívül változatosak, színesek, és alkalmanként különbözők.

– Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a hazai restaurátorképzésben résztvevők összetett tudásra tegyenek szert – hangsúlyozta L. Simon László főigazgatói köszöntőjében. Majd hozzátette: – A tárgyakat végignézve kettős az öröm: a magyar kultúra csodálatosan helyreállított műalkotásokkal, egyúttal pedig világszínvonalon dolgozó, elhivatott szakemberekkel is gazdagodott. Nagyon fontos számunkra, hogy olyan partnerünk is legyen, aki a kultúraközvetítő tevékenységünket közelről, a felsőoktatási keretekbe helyezve látja, ismeri a felsőoktatási és felnőttképzési feladatainkat és céljainkat, köztük számos kutatási programunkat, amelyekben legfőbb szövetségesünk a minisztérium. L. Simon László elmondta azt is,  fontosnak tartották, hogy nyolc év után ismét megjelentessék a Műtárgyvédelem című folyóiratot.   

L. Simon László     Fotó: Jaksity Iván/[email protected]

Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte, hogy a múzeummal való több évtizedes gyümölcsöző együttműködés, minden megmentett négyzetcentiméter gazdagítja a kultúránkat. 

Orosz Csaba      Fotó: Jaksity Iván/[email protected]

Ezt követően az MKE Restaurátor Tanszékének vezetője, Heitler András egyetemi docens szakmai megnyitó beszédében elmondta, hogy a restaurált tárgyak letörölhetetlenül hordozzák magukon készítőik keze nyomát, akik a művészet, valamint a tudomány határán mozogva őrzik meg azokat, majd kiemelte: – Tárgyaink, kulturális örökségeink, amelyek bölcs gondozóivá kell váljunk, és jó örökösként gondoskodni arról, amit őseink nemzeti örökségként ránk hagytak.

Heitler András          Fotó: Jaksity Iván/[email protected]

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitóbeszédében e példátlan együttműködés fontosságát emelte ki: – A műkincsek megmentésével olyan szolgálatot teszünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében, ami a lényegről, a szolgálatról, és a felsőoktatásról szól. A restaurátor hallgatók a felsőoktatás lényegét, a szolgálatot viszik tovább munkájukkal.  Megjegyezte azt is, hogy Magyarország az Európai Unióban a top három ország között van, amely a legtöbbet költ a felsőoktatásra, így felelősségünk, hogy olyan tudást adjunk a fiataloknak, amelyet alkalmazni tudnak szolgálatuk során.

© Magyar Nemzeti Múzeum  fotó: Jaksity Iván / foto@hnm.hu
Hankó Balázs        Fotó: Jaksity Iván/[email protected]

Az új időszaki kiállítás augusztus 21-ig látogatható, pénteki napokon 22 óráig tekinthető meg. 

Borítókép: A tárlaton a restaurátorhallgatók kész munkáin keresztül bepillanthatunk a restaurálás munkafolyamatába is (Fotó: Jaksity Iván/[email protected])


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.