időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka

Magyar Nemzet
2022.06.30. 12:31 2022.07.01. 18:31
Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka

Kiállításmegnyitóval veszi kezdetét a 13. Hungarikum Napok Nagyszebenben, pénteken 12.00 órától a Református Templom Galériában.

A kiállítás két különleges művész, egy író és egy festő testvérpár R. Berde Mária és Dóczyné Berde Amál pályaképét ábrázolja, okmányok és műalkotások, valamint riportok segítségével. A kiállítás az „isteni ingyen kegyelem ajándékát”, a tehetséget hivatott bemutatni.

A laborfalvi Berde család tagjai évszázadok során a haza, az egyház, a tudomány és a művészetek terén alkottak maradandót. 

Nem véletlen, hogy a kálvini tanok közül a legfontosabb a Berde lányok gondolatvilágában az, hogy a hithű, elvhű élet a kiválasztottság jele. Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka, amelynek gyümölcsöztetése kötelesség, nem egyéni érdem.

Berde Amál és Berde Mária két olyan erdélyi nagyság, amely egyszerre nagyenyedi és kolozsvári. 

Ez a két helyszín szimbolikájában is meghatározó az egykori és a mai generáció számára is. 
Szabó Magda ezt írja Berde Máriáról, a Baumgarten-díjas, Corvin-koszorús írónőről: „Aki úgy tud írni, mint egy magyar Burns, ne szidja Seherezádét, mert ráhagyta mesemondó képességét.” Berde Amál „gyönyörű színérző tehetségét” Thorma János, legkedvesebb mestere így figyelmeztette: „Vigyázzon is jól ezen különösen nagy adományára a természetnek, mert mindent megtanulhat a festő, de ezt az egyet nem igen lehet tanulással elsajátítani senkinek, aki nem született ezzel.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.