Mindentudó könyvtárosok

Ma kezdődik Magyarország legnagyobb szakmai rendezvénye, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlése. A találkozót évről évre más városban tartják – ez alkalommal Kaposvár lesz a helyszíne a seregszemlének –, s minden alkalommal több mint ezer könyvtáros megy el a rendezvényre. A négynapos eseményen plenáris üléseken és tematikus szekcióvitákon veszi végig a könyvtáros szakma a terület előtt álló aktuális kihívásokat.

2022. 07. 14. 9:00
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez idei, 53. vándorgyűlés témája a fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás lesz. S mielőtt ennek mikéntjéről írnék, hadd tegyek rövid kitérőt. Sokan vannak ugyanis, akik nem szeretik a szemléletformálást. Egy barátom úgy fogalmazott: aki szemléletet akar formálni, az elégedetlen az én szemléletemmel, és úgy gondolja, az övével jobban járnánk mindketten. Miközben én nyilván azért gondolom azt, amit gondolok, mert az én nézőpontomból ilyennek tűnik a világ. Van tehát a formáló szándékban valami agresszivitás.

No, igen, de használhatnánk más kifejezést is. Mondhatnánk például, hogy meggyőzés. A lényeg nem változna, de mindjárt jobban mutatna az alakító igyekezet. A meggyőzés ugyanis azt jelenti, olyan gondolatokat osztanak meg velem, amelyeket korábban nem gondoltam, s amelyeknek hatására megváltozik nézőpontom. Márpedig ki más tehetné ezt hitelesebben, mint a könyvtáros, akit pont azzal bíztunk meg, hogy őrizze, tovább adja, s ha éppen az kell, meggyőzésemre felhasználja az emberiség összegyűjtött gondolatait?

A könyvtárosok tehát ez alkalommal arról fognak tanácskozni, hogyan lehet meggyőzni bennünket arról, hogy felelősségünk azt jelenti, fenntartható struktúrákba rendezzük életünket.

Barátné Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke köszöntőjében arra hívja föl a figyelmet, hogy életünk minőségét nemcsak a sokat emlegetett környezeti problémák fenyegetik, hanem olyan társadalmi repedések is, amelyekkel eddig nem nagyon foglalkoztunk. Látnunk kell, mutat rá az elnök asszony, hogy az információs szegénység, az oktatási és társadalmi egyenlőtlenségek ma már éppen olyan komoly kihívások, mint amilyenekkel a felmelegedés, a környezetszennyezés vagy az erőforrások pazarló felhasználása miatt kell szembenéznünk.

– Hogy ezeket a káros folyamatokat meg lehessen állítani vagy helyes irányba terelni, abban a könyvtáraknak is jelentős szerepük lehet, mert sajátos eszközeikkel, lehetőségeikkel befolyást tudnak gyakorolni a környezetükre, használóikra – írja, majd hozzá teszi, hogy a könyvtári állományok tudatos fejlesztésével, a könyvtári kínálat széles körű megismertetésével, a magyar társadalom előtt álló gondok, problémák feltérképezésével, az – akár külföldön is – elért eredmények bemutatásával sokat tehet a könyvtár az élhető jövőért.

Külön kiemeli az elnök asszony, hogy a lokális térbe erősen beágyazott könyvtári rendszer nagyon sokat tehet a megóvásra érdemes helyi értékek feltárásáért, bemutatásáért is, s ez annál is fontosabb, mert minden közösség számára elsősorban éppen az ilyen természeti és közösségi értékek megőrzése jelenti a felelősségteljes magatartás kézzelfogható terepét.

A felvetéshez magától értetődő természetességgel kapcsolódik Szita Károly, a könyvtárosokat vendégül látó Kaposvár polgármestere, aki így ír a vándorgyűlésről:

Felelősséggel meg kell őriznünk mindazt, ami fontos, s persze tennünk kell azért is, hogy az új nemzedékek ismeretében és tudatában legyenek e páratlan kincsnek. Ebben – Kaposváron és bárhol a hazában – óriási szolgálatot tesznek a könyvtárak elszánt szakemberei, akik adott pillanatban egy-egy olvasmány kézbe adásával egész életre szólóan megnyerhetik egy gyermek vagy egy fiatal felnőtt figyelmét és fogékonyságát.

Miközben a polgármester pontosan látja, milyen óriási hatással lehet egy-egy ember életére a jókor olvasott könyv, érdemes elmondani azt is, hogy az egyedi élményt ezerszeresen, százezerszeresen tudják megsokszorozni a könyvtárosok. A Magyarországon és a magyar nyelvterületen üzemelő, több mint háromezer könyvtár minden korosztály és minden társadalmi csoport felé nyitott, az intézményekben szervezett programok, a kínált szolgáltatások, a rendelkezésre álló információs adatbázisok révén gyakorlatilag mindenkit el tud érni. Hogy ezzel az óriási kapacitással felelősség is jár, azt pedig – mint az a most kezdődő találkozó mottójából is sejthetjük – a könyvtárosok is tudják.

A vándorgyűlés azonban alkalmat ad arra, hogy a könyvtáros szakma minden területéről, a magyar nyelvterület minden régiójából, sőt vendégként külföldi partnerszervezetektől érkező résztvevők olyan tapasztalatokat osszanak meg egymással, amelyek révén bennünket segíthetnek hozzá világunk értékeinek megőrzéséhez.

Borítókép: A könyvtárak a szervezett programjaik, szolgáltatásaik révén mindenkit el tudnak érni (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.