Tengerpart, koktélok, könyvek, könyvtárosok

Mikor a feleségem megemlítette a tetőnkön serénykedő ácsnak, hogy könyvtárban dolgozik, a férfi hosszasan ráncolta a homlokát, látszott, hogy próbálja elképzelni a dolgot, aztán bólintott: Hát, azt is csinálnia kell valakinek… Mosolyoghatunk a dolgon, de bevallom, valójában én sem tudom, mi dolga van az asszonynak a könyvtárban. Sőt, lássuk be, tulajdonképpen senki nem tudja pontosan, mit művelnek a könyvtárosok a polcok között… Hát most kiderült. Rappelnek.

2022. 07. 11. 15:06
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalábbis erre vall a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársainak új videója, amelyet feltöltöttek a Könyvtári Hírmondó online felületére és a városi könyvtár Facebook-oldalára.
Amikor januárban megjelent az alkalmi rapbanda első videója, mindenki azt hitte, valami kisiklás, hóbort, bolondéria vezeti a könyvtárosokat. Nem gondolta senki, hogy a rapklip készítése benne van a munkaköri leírásukban. Most, hogy a második irodalom-népszerűsítő kisvideójuk is megjelent, legalábbis gyalus a dolog…
De haladjunk sorjában! Az év elején azzal lepte meg a könyvtáros közösséget, de legfőképpen az olvasókat Jakab Zsolt és Szabó Dénes, hogy a már hónapok óta üzemelő – és főképp a helyi rendezvényeket bemutató – Könyvtári Hírmondóra feltöltötték az orosz irodalmat népszerűsítő, őrületes rapszámot. Felbukkan benne Puskin, Dosztojevszkij, Glukhovsky, Szolzsenyicin, Jeszenyin, Gogol, Bulgakov… szóval mindenki, aki eszünkbe juthat az orosz irodalom kapcsán. A szöveg szellemes, a zene éppen annyira bárgyú vagy mondjuk inkább úgy, klisészerű, amennyire csak lehet. Nyilván azért, hogy ne vonja el a figyelmet a szövegről. A filmélmény meg enyhén szólva is kelet-európai. Azaz telitalálat. 

A minap váratlan folytatása lett a könyvtáros rapnek. A gyöngyösi fiúk – illetve most már lányok is – ez alkalommal a mediterrán irodalomról énekelnek. Nyár, nyaralás, Toscana, Cinque Terre Andalúzia, Mallorca, mi másról is szólhatna ilyenkor a könyvtári rap? Olasz és spanyol szerzők, olasz és spanyol remekművek sorakoznak a dalban, megannyi kötet, amit el kell olvasni, ha eddig nem olvastuk volna. Amolyan „mit vigyünk magunkkal mediterrán nyaralásra?” tanácsadóként is értelmezhető a mutatvány. 
Ráadásul ez alkalommal minden szempontból lenyűgöző klipet raktak össze a könyvtárosok. A fények, a jelenetek, a vágások, a koreográfia mind-mind remekül idézi a könnyűzenei kisvideók világát. Közben a szöveg szellemesen hívja föl a figyelmet a mediterrán irodalom nagyjaira, Lorcára, Cervantesre, Dalíra, Ortegára, Collonira, Boccaccióra, nagyjából ilyen stílusban: Tudni akarod, mi a camorra? Akkor Roberto Saviano: Gomorra…Nagyon vicces. 

Korábban azt írták ki Facebook-oldalukra: Célunk, hogy a Minősített könyvtár cím elnyerése után a Grammy-díjat is bezsebeljükNos, lehet, hogy a zenei elismerésre még gyúrni kell, de a könyvtári marketing nagydíját, ha van ilyen, már most megkaphatják. Nekem különösen az tetszik, ahogy a legmenőbb nyári élmények között magától értetődő természetességgel sorolják föl az irodalomközvetítőket: „Tengerpart, koktélok, könyvek, könyvtárosok, haverok, bulik, mezítláb fesztiválozások…”
Mikor mutattam a feleségemnek a klipet, és közöltem, végre tudom, mit csinálnak a könyvtárosok a könyvtárban, látom, hogy strandolnak, táncikálnak, énekelnek, vízipisztolycsatákat vívnak, csak megvonta a vállát és ennyit mondott: Hát… Majdnem. 
Borítókép: Könyvtári Hírmondó – SpanyOlasz (mediterrán irodalom) (Fotó: Youtube) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.